de inspecteur
De Smaaktest chocolade zeevruchten: het goedkoopste merk wint van het origineel
smaaktest
do 25 aug. - 10:00
Top 5:
- Delhaize – 7,96 euro/kg
- Guylian – 22,36 euro/kg
- De Belgen (Carrefour) - 11,96 euro/kg
- Hamlet (Makro) – 18,76 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 9,80 euro/kg
Dit onderzoek werd gevoerd in 2021.
Belgische chocolade?
Annick Verween bekeek de 5 verpakkingen en ontdekt iets opmerkelijks: de winnaar is de enige die niet expliciet de term ‘Belgische chocolade’ vermeldt.
“Het zou best kunnen dat de chocolade in ons land gemaakt wordt, maar dan is het wel vreemd dat dat niet op de doos staat. De term Belgische chocolade is echt wel een verkoopargument”, zegt Verween.
Onze Belgische chocolade heeft namelijk een hoger gehalte aan cacao dan wettelijk opgelegd. De bonen worden fijner gemalen, en de producent mag alleen cacaoboter als vetstof gebruiken. “En vooral: volgens de Belgische chocoladecode moet de productie in België plaatsvinden”, zegt Annick.
Hoe vettiger…
De samenstelling van de winnaar verschilt niet zo veel van die van de 4 andere merken. “Delhaize heeft wel het laagste vetgehalte: 33%”, merkt Verween. “En ik merk wel een opvallende trend: hoe lager je zakt in de top 5, hoe meer vet er in de zeevruchten zit. Boni heeft er het meeste van: 39%.”
Maar behalve vet bestaat zo’n zeevrucht vooral uit suiker. “En daar heeft Boni dan weer het minst van: 45 g per 100 g”, zegt Verween. “De allermeeste suiker zit in ‘De Belgen’ van Carrefour: 51g.”
Caloriebom
Suiker is overal ingrediënt nummer één, meestal op de voet gevolgd door hazelnoten. “Afhankelijk van het merk zitten er 16 tot 23% hazelnoten in, als onderdeel van de pralinévulling”, zegt Verween.
Maar noten bestaan voor de helft uit vet, en daarbij komt dan nog het cacaovet van de chocolade. “Dan weet je dus al dat het geen al te gezonde bedoening wordt. Toch bevatten zeevruchten net iets minder calorieën dan pakweg paaseitjes met pralinévulling.”
Guylian heeft met 552 kcal per 100 gram het laagste aantal calorieën. Boni heeft er de meeste: 568 kcal per 100 gram. Er zijn dus geen al te grote verschillen tussen de merken.
Goede en slechte punten
Mei is de maand van ‘mei plasticvrij’. En op het vlak van plastic kunnen de producenten van zeevruchten wel nog een pak beter scoren, vindt Annick Verween. “Ik vind het ongelofelijk hoeveel plastic er nog altijd in die verpakkingen zit. Daarom alleen al haal ik dit product nooit in huis.”
Toch wil ze afsluiten met een positieve noot: “De samenstelling is bij alle merken heel eenvoudig: ik lees niet veel E-nummers tussen de ingrediënten. Dat is altijd een goed teken.”
En ook zeker het vermelden waard: 4 van de 5 merken gebruiken ook duurzame chocolade, met het UTZ-label. “Alleen Guylian doet dat niet, maar dat merk steunt dan weer Project Seahorse, een organisatie die zich inzet voor bescherming van mariene kustgebieden. Het symbool van die organisatie is het zeepaardje. Dus met de zeevruchten van dat merk help je ook een beetje de échte zeevruchten.”
Deze test werd oorspronkelijk afgenomen in mei 2021. Samenstellingen van producten kunnen intussen aangepast zijn.