de inspecteur
De smaaktest chocoladesaus: "Slechts één merk bevat een minuscule hoeveelheid chocolade"
smaaktest
ma 15 jun. - 6:30
Iris Van Hoof proeft met haar gezin
De Inspecteur kan omwille van het coronavirus geen klassieke smaaktest organiseren. Daarvoor heeft hij immers 100 proevers nodig die op hetzelfde moment een bepaald product blind proeven.
Daarom doet hij een beroep op collega Iris Van Hoof en haar man en twee kinderen. "Ik eet graag en dat geldt ook voor de rest van mijn gezin. We zijn kritische proevers en we organiseren met veel plezier een smaaktest aan onze keukentafel."
Top 5:
Na het proeven geven Iris, haar man en twee kinderen elk afzonderlijk punten aan de verschillende merken chocoladesaus. Op die manier ontstaat er toch een top 5. Al moet je het resultaat dus wel met een korrel zout nemen. Het is minder doorslaggevend dan wanneer er 100 mensen proeven.
- Boni (Colruyt) - 7,79 euro/l
- Imperial - 10,45 euro/l
- Tamara (Aldi) - 5,14 euro/l
- Hero Tova (Albert Heijn) - 12,72 euro/l
- Habi (Delhaize) - 9,38 euro/l
Geen chocolade te bespeuren
- De proevers vinden dat geen enkel merk echt naar chocolade smaakt.
- Voedingsdeskundige Annick Verween schrikt er niet van.
- In alle sauzen vermelden de producenten geen chocolade, wel cacaopoeder.
- Enkel Tamara van Aldi vermeldt chocolade.
- Er staat expliciet op het etiket dat er ook 1% donkere chocolade in zit.
- De hoeveelheid cacaopoeder verschilt van merk tot merk.
- Winnaar Boni bevat 8% cacaopoeder.
- Imperial, de nummer twee, bevat 7,3 procent cacaopoeder.
- Vero Tova, de saus van Albert Heijn, bevat het minste cacaopoeder: slechts 6 procent.
Heel veel suiker
- Glucose-fructosestroop is het ingrediënt dat met stip op één staat. Suiker dus.
- De saus van Boni bevat 60 procent suiker.
- Verliezer Delhaize bevat zelfs 80 procent suiker.
- Dat zijn meer dan 13 klontjes suiker per 100 milliliter saus.
- Hero Tova van Albert Heijn bevat het minste suiker: 42 procent.
- Die saus heeft dan wel weer het hoogste vetgehalte: 4,6 gram per 100 milliliter saus.
- Naast glucose-fructosestroop voegen fabrikanten ook nog water toe, gewone suiker en cacaopoeder. Ook vanille-extract is een populair ingrediënt.
Zelfgemaakte chocoladesaus is niet echt gezonder
- Als je zelf chocoladesaus maakt, dan zal de saus minder zoet zijn maar vetter.
- Donkere chocolade bevat veel minder suiker: zo'n 25 gram per 100 gram.
- Maar donkere chocolade bevat wel meer vet: zo'n 40 gram per 100 gram.
- Die vetten zorgen ervoor dat zelfgemaakte chocoladesaus nog meer kilocalorieën bevat dan de industriële saus uit de supermarkt.