Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Smaaktest: het lekkerste cacaopoeder voor een kop warme chocolademelk

smaaktest

ma 15 feb. - 7:30

Weinig beter na een winterse wandeling dan terug opwarmen bij een dampende tas chocolademelk. De 5 smaaktestgezinnen van De Inspecteur zochten én vonden het lekkerste chocomelkpoeder om zelf de ideale warme choco te bereiden. “Je bent er wel even mee bezig, maar dit is ronduit heerlijk”.
© Canva

Top 5:  

  1. Kwatta Cacao Poeder - 20,60 euro/kg 
  2. Oxfam Fairtrade Choco Drink (Wereldwinkel) - 9,17 euro/kg 
  3. Ovolmaltine Céreal Energy - 13,73 euro/kg 
  4. Moreno Magere cacaofantasie (Aldi) - 2,49 euro/kg 
  5. Nesquik - 3,99 euro/kg 

Niet te vergelijken  

Annick Verween heeft het dit keer niet makkelijk om te achterhalen hoeveel suiker, vet en calorieën één tas chocomelk bevat. “Het is bijna onbegonnen werk op basis van de info op de etiketten.” 

Zowat alle producenten berekenen de nutritionele samenstelling op een verschillende manier. “De ene rekent de melk mee, de andere niet. Het ene merk gebruikt magere melk, het andere keer dan weer halfvolle. En bij Kwatta zit de suiker er nog niet bij.... 

Na wat omrekenen merkt Annick wel dat alle merken qua nutritionele samenstelling wel ongeveer in dezelfde buurt uitkomen.  

Vooral suiker 

Er is best wel wat suiker mee gemoeid, besluit Annick al meteen.  Bij Oxfam, Moreno en Nesquik mag je ervan uitgaan dat drie vierden van het poeder uit suiker bestaat. Moreno doet er trouwens ook nog druivensuiker bij. Kwatta is een buitenbeentje: die doos bevat enkel cacaopoeder. Je moet er zelf de suiker aan toevoegen en de melk daarna 3 minuten laten doorkoken.

Als je Kwatta maakt volgens de voorschriften op de doos, komt het suikergehalte misschien zelfs nog een beetje hoger uit dan bij de andere merken

— Annick Verween

Misschien is het ook wel door het aanbevolen suikergehalte dat Kwatta zo goed scoort bij de proevers. Het grote voordeel is wel dat je bij dat merk tenminste de keuze hebt: je kunt ook gewoon minder suiker gebruiken. 

Totaal ander product  

Ovomaltine zit dan weer in een andere categorie. Dat merk bevat bijna een derde minder suikers dan de rest (54%), maar toch zitten er ongeveer evenveel calorieën in.  

“Dat komt door het hoge gehalte aan koolhydraten”, weet Annick. “Onder de koolhydraten vallen suikers, zetmeel en vezels. Het poeder van Ovomaltine bevat minder suikers maar wel veel andere koolhydraten: het bestaat voor ongeveer de helft uit gerstenmoutextract.

Je zou Ovomaltine met wat fantasie een volkoren-chocolademelk kunnen noemen, want door de trage koolhydraten voel je je langer verzadigd

— Annick Verween

Mout is zoals je weet ontkiemd en gedroogd graan. Door het kiemproces wordt het zetmeel uit mout omgezet in koolhydraten. Een deel daarvan zijn snelle koolhydraten, suikers dus. Maar er is ook een groot deel langzame koolhydraten bij. Die zorgen ervoor sneller dat je langer verzadigd bent en dus niet zo snel opnieuw honger of zin krijgt in meer. 

Duurzaamheid 

Annick geeft een speciale vermelding aan het poeder van Oxfam. “Dat geeft - Kwatta buiten beschouwing gelaten - in verhouding de meeste cacao voor je geld. 

Het is ook een heel eenvoudig recept: 25% cacao, 75% suiker. “Dat is altijd een goed teken. Oxfam is bovendien de enige die rietsuiker vermeldt op de verpakking.” 

Het poeder is kant-en-klaar en haalt bijna evenveel punten als winnaar Kwatta. “Maar het poeder van de Wereldwinkel is ook nog eens biologisch én fairtrade”", zegt Annick. “Lang niet alle merken vermelden die duurzaamheidslogo’s, dus Oxfam scoort wel op vele vlakken. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet