Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De smaaktest pure chocolade hagelslag: de winnaar bevat meer dan 10 klontjes suiker per 100 gram

smaaktest

ma 20 apr. - 6:14

Pure chocolade hagelslag is in veel huishoudens een klassieker op de ontbijttafel. De pure chocolade hagelslag van Delhaize eindigt op de eerste plaats. "Maar eigenlijk is suiker hier de grote winnaar", aldus voedingsdeskundige Annick Verween.

Hagelslag met pure chocolade. Dat is de officiële naam van het product. Maar de kans is natuurlijk groot dat jij gewoon korreltjes zegt, of muizenstrontjes. Het beleg is nog altijd een klassieker op onze ontbijttafel. Maar dat is zeker niet overal het geval.

Het was een Nederlandse chocolatier die ze voor het eerst maakte in 1936. Maar het idee kreeg hij van een 5 jarige jongen die vroeg om een nieuw lekker broodbeleg. Niemand had toen kunnen weten dat de chocoladekeutels zo’n succes zouden worden... Want hagelslag kennen ze intussen al in de hele wereld - maar niet overal als broodbeleg. In de Benelux, Indonesië en Suriname komt het op de boterham terecht, maar de rest van de wereldbevolking gebruikt het alleen om taarten en gebak te versieren.

Top 4*

De smaaktest pure chocolade hagelslag werd gedaan met 100 proevers voordat de coronamaatregelen werden afgekondigd. En dat geldt ook voor de inkopen. Die gebeurden in verschillende supermarkten voordat er sprake was van het virus in ons land.

  1. Delhaize: 4,13 euro/kg 
  2. Kwatta: 9,30 euro/kg 
  3. Jacques: 17,94 euro/kg 
  4. Tartichoc (Aldi) – 7,11 euro/kg 

* In de test zat oorspronkelijk ook de pure chocolade hagelslag van Boerinneke. Die verdween onlangs uit het assortiment.

65 procent suiker! 

  • De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test.
  • Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt.
  • Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram. in de hagelslag.
  • Dat zijn ongeveer 10,8 klontjes suiker. Gigantisch veel! 
  • Bij Kwatta, de tweede, is het al niet veel beter: 64 gram per 100 gram.
  • Pure chocolade hagelslag bevat meer suiker dan dat er in Nutella zit. En ook meer suiker dan bij andere chocopasta. 

80 procent suiker en vet

  • Jacques (nummer 3) en Tartichoc van Aldi (nummer 4) hebben het hoogste vetgehalte. 
  • Beiden bestaan voor 25 procent uit vet. 
  • Daardoor hebben deze twee merken ook het hoogste aantal kilocalorieën.
  • Ook het suikergehalte blijft hoog: 54 gram per 100 gram.
  • Als je het suiker- en vetgehalte optelt voor de winnaar, Delhaize. Voor 100 gram hagelslag heb je 65 gram suiker en 15 gram vet. Dat is samen 80 gram pure suiker en vet per 100 gram hagelslag. 

Alles behalve pure cholade

  • Voedingsdeskundige Annick Verween merkt op dat hagelslag met pure chocolade niet hetzelfde is als pure chocolade.
  • "Dit product lijkt in niks op echte pure chocolade die je in repen koopt in de winkel." 
  • In pure chocolade zit véél minder suiker: "slechts" 25 procent. 
  • Maar in pure chocolade zit ook veel meer vet dan in deze hagelslag: ongeveer 40 procent.

Niet altijd Belgische chocolade

  • Enkel bij Jacques en Tartichoc staat er expliciet vermeld dat het Belgische chocolade is.
  • Dat betekent dat de chocolade volledig vervaardigd is in België.
  • Op de etiketten van Kwatta, Jacques en Tartichoc staat UTZ vermeld. 
  • Dat wil zeggen dat de producent eerlijke chocolade gebruikt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet