Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"De tuin van Victoria": escape room moet dementie spelenderwijs beter doen begrijpen

vr 15 nov. - 10:47

In Gent is een escape room rond dementie voorgesteld. Het gaat om een mobiele installatie die ontleend kan worden door organisaties. Door spelletjes te spelen en raadsels op te lossen, krijg je meer begrip voor de leefwereld van mensen met dementie.
© Foto: Geert Houck

"Het is geen klassieke escape room, waarbij je in een kamer wordt opgesloten en via raadsels moet proberen te ontsnappen." vertelt Toon Maillard van #ANT collectief, de ontwikkelaar van het spel. "Het is een mobiele opstelling met een foto van een huisgevel als achterwand. In de voortuin staan allerhande proeven en raadsels opgesteld."

De spelers lossen puzzels op die op het eerste gezicht meer te maken hebben met een tuin dan met dementie. Maar elke puzzel vindt zijn oorsprong in de problematiek van dementie.

Fotospelletjes

Een voorbeeld: een puzzel waarbij je foto’s van gezichten krijgt en moet achterhalen welke naam bij welk gezicht hoort. In het dagelijkse leven een makkelijke opdracht. Maar personen met dementie kunnen het door het dementieproces moeilijker krijgen met het herkennen van mensen.

Muziek herkennen

"Er is ook een proef waarbij je drie muziekjes door elkaar hoort.", gaat Toon verder. "Je moet ze proberen te herkennen. De meeste mensen vinden dat moeilijk. Het is precies wat een dement persoon ervaart: veel indrukken door elkaar, die je niet goed thuis kunt brengen."

Beter begrip

Naar schatting leven in Vlaanderen ruim 130.000 mensen met dementie. Dit spel kan mensen beter doen begrijpen wat het is om met de ziekte te leven.

Teams die met "De tuin van Victoria" aan de slag willen, kunnen de escape game ontlenen voor 50 euro per week via www.ecd-paradox.be

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet