
de madammen
De ultieme tapasplank van The Messy Chef
wo 30 jun. - 8:34

Garnalen in pittige knoflook olie
Dit heb je nodig:
• 10 grote garnalen (scampi)
• 2 teentjes look
• Chili vlokken (naar wens)
• ½ gerookt paprikapoeder
• Verse peterselie
• ½ citroen
• Olijfolie (10 cl)
• Klein kontje hoeveboter (1el)
• Brood
Zo ga je te werk:
Pel de scampi. Snijd de teentjes look fijn. Doe de olijfolie in een pan en laat die goed warm worden. Voeg de scampi, look, chili, paprikapoeder en verse, fijngesneden peterselie toe en laat 2 a 3 minuten goed bakken. Als de scampi gaar is, voeg dan nog een klein beetje boter toe voor extra smaak. Serveer met een stuk brood en een partje citroen.

Tempura van kip met tartaarsaus
Dit heb je nodig:
• 150 gram kippenborst/haasje
• 250 g bloem
• 1 eetlepel Maizena
• 1 tl zout
• 1/2tl cayennepeper
• Snufje grof zeezout
• 1 flesje ijskoud bier
• 4 eetlepels mayonaise
• Paar blaadjes peterselie
• ½ sjalotje
• ½ teen look
• Augurkjes (2 kleintjes)
• 1tl kappertjes
Zo ga je te werk:
• Verwarm de frietketel op 180 graden.
• Snijd de kip in reepjes of blokjes van dezelfde grootte. Meng de bloem, maïzena, cayenne, zout onder mekaar en giet daar het bier bij. Roer alles onder mekaar, er mogen nog brokjes inzitten.
• Wentel de kip door het beslag en laat rechtstreeks in de olie van de frietketel glijden. Eventueel kan je nog wat van het beslag laten druppen op de kip. Dat zorgt voor extra crunch.
• Laat even uitlekken op een velletje keukenpapier. Werk af met grof zeezout.
• Meng de overige ingrediënten voor de tartaarsaus en serveer.

Gepekelde radijsjes
Een broodnodig zuurtje kan en mag niet ontbreken op een tapasplank
Dit heb je nodig:
• 1 bussel radijzen
• 100 ml azijn
• 100 ml water
• 4 el suiker
• 1 tl zout
• 2 kruidnagels
• 1 tl chilivlokken
• Peper van de molen
Zo ga je te werk:
• Snijd de radijsjes in vier of in schijfjes en doe ze in een bokaal.
• Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat even opkoken. Giet het mengsel bij de radijsjes en laat afkoelen. Houd fris in de koelkast.

Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Dit heb je nodig:
• 250 gram gemengd gehakt
• 1 ei
• Paneermeel 2 el
• Gedroogde oregano (1tl)
• Peper en zout
• 1 ui
• 1 teen look
• 250 ml tomaten passata
• Olijfolie
• 75 gram chorizo
• Geschaafde amandelen (60 gram)
Zo ga je te werk:
• Meng het ei, paneermeel, peper en zout, oregano onder mekaar en rol er gehaktballetjes van. Leg ze op een bord en laat ze 20 minuten opstijven in de koelkast.
• Snijd de ui in fijne ringen, verwijder het velletje van de chorizo en snijd in fijne plakjes.
• Bak de gehaktballen mooi krokant in een scheutje olijfolie. Als het gehakt mooi gekleurd is, voeg dan chorizo, ui en een teen fijngesneden look toe. Blus na 5 minuten met de passata en laat op het gemak pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn. Werk af met amandelnoten.
Assortiment kaas en vleeswaren
Voeg ik nog graag toe aan mijn tapasplank: olijfjes, selectie van vleeswaren (Coppa di Parma, Pancetta, Italiaanse worst,…), Manchego of Parmezaanse kaas, taleggio…