Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dirk De Wachter over 'Dertig dagen zonder klagen': "Negativiteit zaaien is niet goed voor een mens"

di 14 jan. - 9:48

Na twee succesvolle edities van 'Dertig dagen zonder klagen' - 30.000 deelnemers in 2018, 80.000 vorig jaar - willen de initiatiefnemers dit jaar komaf maken met het geklaag aan de koffiemachine op het werk.

“De koffiehoek is een van de geliefkoosde plekjes op kantoor om stoom af te laten”, zegt Isabelle Gonnissen, een van de drijvende krachten achter de actie 'Koffie zonder klagen'. “En we klagen met z'n allen wat af: vaak reageren mensen met ongeloof als ik zeg dat onderzoek uitwijst dat we gemiddeld tot dertig keer per dag klagen. Dat is bijna twee keer per uur.”

Psychiater Dirk De Wachter, auteur van onder meer 'De kunst van het ongelukkig zijn', doet alvast mee aan de actie. "Klagen mag, maar het mag geen verzuurd gezaag worden."

Je niet vastrijden in de lastigheid, dat is de kunst van het leven.

"We klagen omdat we ontevreden zijn over de gewone dingen van het leven. Dingen waar we ons in moeten stellen. We moeten aanvaarden dat niet alles altijd oké is. We moeten niet altijd doen alsof er geen problemen zijn en alles leuk is."

Daarmee bedoel ik niet dat we niet mogen zagen en klagen. Klagen kan zo'n deugd doen en het is ook verbindend, maar het mag geen verzuurd gezaag worden. Spreken over een probleem, mag zeker. Het is goed om daarover te praten, het te delen met anderen. Maar dat is nog iets anders dan klagen. Het gaat over 'lastigheden' delen in een sfeer van er ook samen iets aan doen. Verbindend én oplossingsgericht praten dus. 

Meer dan gewoon 'plezantig'

"De oproep om samen koffie te drinken vind ik een goed idee om op een heel eenvoudige manier met elkaar aan de praat te gaan. Dit gezegd zijnde, het is ook niet de bedoeling dat je alleen maar 'plezantig' gaat doen. Het mag over iets gaan, het moet probleemoplossend zijn. Negativiteit zaaien, dat is niet goed voor een mens."

Download hieronder de poster van 'Koffie zonder klagen'

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet