Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over onterecht voorgeschreven ziektebriefjes: "Je kan dat echt niet doen voor iemand die je nog nooit gezien hebt"

do 17 feb. - 2:41

Uit onderzoek van Factcheckers op Eén blijkt dat bij de 20 huisartsen waar ze langsgingen 14 onterecht een doktersbriefje schreven voor patiënten die ze nog nooit eerder hadden gezien én die heel duidelijk hadden aangegeven dat ze niet ziek waren, maar gewoon een dag of twee thuis wilden zijn om iets anders te doen. 14 op 20. Een opvallend resultaat vonden De Madammen en dus haalden ze er dokter Devroey bij. Wat vindt hij ervan en hoe bepaal je als dokter hoeveel dagen je schrijft?
© Radio 2

"Dat zoveel artsen onterecht een briefje schreven, daar schrik ik toch echt wel van,” zegt Dokter Devroey. “Nu, ik denk dat elke arts dat wel eens doet. Ook ik heb het al gedaan. Maar ik vind wel dat je dit niet kan doen voor iemand die je nog nooit gezien hebt. Dat is niet goed te praten.”

“Aan mensen die om een vals ziektebriefje vragen of artsen die het schrijven: je bewijst hier echt niemand een dienst mee. Hoe meer valse briefjes er geschreven worden, hoe meer je de positie van de arts ondermijnt. Bovendien, het werk van de 'zieke' moet ook door iemand anders gedaan worden, misschien wel door iemand die normaal helemaal niet moest werken.”

Hoeveel dagen schrijf je?

“Dat is echt heel moeilijk. Er spelen verschillende aspecten een rol. Er zijn de klachten van je patiënt, het werk dat hij of zij doet en of thuiswerk een optie is. In het geval van corona zijn de regels veel duidelijker. Je weet namelijk exact hoe lang iemand moet thuisblijven bij een besmetting. Voor andere zaken ligt dat veel moeilijker.”

Je bewijst niemand een dienst met valse doktersbriefjes

— Dokter Devroey

Sommige klachten zie je niet

Een ziektetermijn bepalen in geval van psychische klachten is heel moeilijk. “Wie dergelijke klachten heeft, kan op het werk heel gelukkig zijn en goed functioneren terwijl die persoon misschien met heel donkere gedachten zit of depressief is. Het gaat misschien om klachten die je niet meteen ziet, maar dat betekent niet dat die persoon geen burn-out of depressie heeft. Als die persoon dan langdurig afwezig is, kan dat voor wrevel zorgen bij de collega’s. Het is dan ook lastig om te bepalen hoe lang zo iemand moet thuisblijven.”

Goede huisarts is alles

“Zeker in het geval van een lange afwezigheid is een huisarts die je echt kent nodig. Ook een goede bedrijfsarts is belangrijk. Hij of zij bepaalt mee de duur van je afwezigheid en kan mee beslissen wanneer en hoe je weer aan de slag kan gaan.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet