Radio 2 60 Dag
Driegangenmenu uit de sixties
In de keuken
ma 10 mei - 9:54
Messy Chef Jelle stelt een heerlijk, nostalgisch driegangenmenu samen, recht uit de jaren 60!
Voorgerecht: garnalenschelpjes
Uit Regina kookboek, Uitgeverij de Spaarnestad 1969
Dit heb je nodig
- 200 gram garnalen
- 150 ml visbouillon
- 100 ml melk
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- Peper en zout
- 1 eierdooier
- Fijngehakte peterselie
- Paneermeel
- Geraspte oude kaas
Aan de slag!
- Smelt de boter in een sauspan en doe de bloem er bij. Roer goed tot er korrels ontstaan en blus met de visbouillon en melk. Breng op smaak met peper, zout en peterselie.
- Roer de eierdooier er onder.
- Leg de garnalen in een schelpje (of kommetje) en doe de saus er over. Werk af met paneermeel en de kaas. Plaats een kwartiertje in de oven tot je een mooi bruin korstje hebt
Tip
Werk eventueel af met nog wat verse peterselie, een paar druppels citroen en eventueel wat tabasco. Serveer met een stukje brood.
Hoofdgerecht: cordon blue
Uit Ons Kookboek, Boerinnenbond Leuven 1967
Dit heb je nodig
- 2 dunne, lange sneden kalfsvlees
- 2 sneetjes kaas
- 2 sneetjes gekookte hesp
- Bloem
- 1 ei
- paneermeel
Aan de slag!
- Bedek de helft van het vlees met een sneetje kaas en hesp.
- Plooi het vlees dicht, wentel in bloem, eiwit en paneermeel. Bak in hete boter
- Dien op met een schijfje tomaat en schijfje citroen. Versier met takje peterselie.
Tip
Serveer met een frisse aardappelsalade.
Dessert: bavaroise met aardbeien
Uit 'Het rijk der vrouw’ 1966
Dit heb je nodig
- 500 gram aardbeien
- 125 gram poedersuiker
- 1 theelepel citroensap
- 10 gram gelatine
- 2 dl slagroom
Aan de slag!
- Duw de aardbeien door een fijne zeef.
- Los de gelatine op in 1 lepel warm water met citroensap.
- Doe de aardbeien in een kookpot (bij voorkeur au bain-marie) samen met de gelatine. Kook op en laat afkoelen.
- Voeg de room toe als het mengsel stijf wordt en giet in glaasjes.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Serveer met verse aardbeien en een takje munt.