Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een huis delen met vrienden: 5 tips voor een succesvol huishouden

di 25 feb. - 6:54

Een huis delen met je vrienden is financieel voordelig. Maar het is niet zonder gevaar. Want als je samen een huis deelt, deel je ook dezelfde domicilie. Met andere woorden: als je huisgenoot schulden heeft, kan dat ook voor jouw bezittingen gevolgen hebben. Gerechtsdeurwaarder Caroline De Mey geeft tips om het goed aan te pakken.

Met vrienden of gelijkgezinden onder één dak wonen: officieel heet dat woningdelen. Net zoals in de bekende tv-serie 'Friends' heeft ieder z'n eigen kamer en zijn alle andere delen gemeenschappelijk. Mensen die het doen, zijn vaak heel enthousiast maar gerechtsdeurwaarders waarschuwen wel om voorzichtig te zijn. Dat blijkt ook uit de onlinereeks #mijnthuis van VRT NWS.

1. Een roommate is tof... tot hij schulden heeft

Als je samen een huis deelt, ben je op dezelfde plek gedomicilieerd. En dus ben je juridisch aan elkaar verbonden. 

Gerechtsdeurwaarder Caroline De Mey raadt aan om voorzichtig te zijn. "Kies bewust met wie je gaat samenwonen", zegt ze. "Stel dat één van de huisgenoten schulden heeft, dan kan het zijn dat ik als deurwaarder moet langskomen."

"Ik kan dan eigenlijk alle spullen in het huis in beslag nemen, want de wet gaat ervan uit dat alle spullen in het huis van alle mensen zijn die samen gedomicilieerd zijn onder één dak.  En dus ook gebruikt mogen worden voor de afbetaling van de schulden. En eerlijk gezegd: dat gebeurt best vaak." 

Als het ooit zover komt dat er een deurwaarder langs komt om schulden in te vorderen van één van de huisgenoten, is het belangrijk dat je snel reageert. "Na ons bezoek laten we altijd een bericht achter voor de bewoners. Er zit minimum een maand tussen de tijd dat wij de goederen opschrijven en dat ze effectief in beslag genomen worden. Gebruik die tijd om contact op te nemen met de gerechtsdeurwaarder om te kijken hoe je hier best op kan reageren."

2. Informeer je over de financiële situatie van je huisgenoten

Je moet op voorhand weten of je toekomstige huisgenoot al dan niet financieel onafhankelijk is.

De Mey vindt het vooral belangrijk dat je het risico verkleint op onaangename financiële verrassingen. Ze raadt dan ook aan om op voorhand te praten over elkaars financiële situatie. "Je zal er je schroom voor opzij moeten zetten. Maar ik vind het wel belangrijk dat je daar op voorhand over praat. Zo kan je inschatten of het een gevaar inhoudt om met die anderen onder één dak te wonen." 

De Mey onderstreept ook het belang van goeie afspraken. "Zet de afspraken over geld en betalingen op papier. Dan heb je een juridisch bindend document om op terug te vallen, mocht het op financieel vlak foutlopen." 

Er zijn wel degelijk risico's verbonden aan deze manier van samenwonen.Bewaar facturen, aankoopbewijzen en rekeninguittreksels. En open een gemeenschappelijke rekening.

— Gerechtsdeurwaarder Caroline De Mey

3. Zet elke huurder mee op het huurcontract

Het komt vaak voor dat niet iedereen mee op het huurcontract staat. Dat is géén goed idee. 

Gerechtsdeurwaarder De Mey vindt het belangrijk dat elke huisgenoot evenveel verantwoordelijkheid draagt. "Zorg ervoor dat alle bewoners samen op het huurcontract staan. Want alleen dan zijn jullie samen verantwoordelijk voor de betaling van de huur. Want wie niet op het huurcontract staat, is niet aansprakelijk als de betaling niet correct gebeurt."

Omgekeerd geldt de redenering trouwens ook. "Laat je schrappen van het huurcontract als je uit het huis vertrekt. Als je dat niet doet, kan je bij wanbetaling of problemen alsnog verantwoordelijk worden gesteld."

4. Open een gemeenschappelijke rekening

Of je nu een huis deelt met twee, vier, zes of nog meer personen. Het is belangrijk dat je een aparte rekening opent voor gedeelde kosten. 

"Zorg dat je een gemeenschappelijke rekening hebt waar alle huisgenoten de huur op storten", aldus De Mey. "Zo'n rekening is vooral belangrijk om iedereen de kans te geven een overzicht te houden over de kosten en om de betalingen te kunnen linken aan de juiste personen." 

Ook voor de gemeenschappelijke kosten voor water en elektriciteit is een gemeenschappelijke rekening interessant. "Het contract staat op naam van één huurder. Maar door de betalingen te doen vanaf de gemeenschappelijke rekening, vermijd je wel dat die ene persoon uiteindelijk opdraait voor de kosten." 

5. Bewaar facturen, aankoopbewijzen en rekeninguittreksels

Je woont samen onder één dak. Dat betekent dat alle gemeenschappelijke bezittingen kunnen worden aangeslagen als één persoon schulden heeft. Tenzij je kan aantonen dat spullen jouw bezit zijn.

Aangezien de wet ervan uitgaat dat alle spullen in het huis van alle mensen zijn die samen gedomicilieerd zijn onder één dak, kunnen al die bezittingen worden gebruikt voor de afbetaling van schulden.

De Mey: "Het is dus echt belangrijk dat je kan aantonen aan de rechter dat sommige dingen jouw eigendom zijn. Bewaar facturen, aankoopbewijzen en rekeninguittreksels. Of je kan ook een inventaris opmaken van alle spullen waarin je aanduidt wat van wie is."


Wil je nog meer weten over deze manier van samenwonen? De collega's van VRT NWS verzamelden nog meer tips voor de onlinereeks #mijnthuis. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet