radio2 middag in oost-vlaanderen
Gent vangt asielzoekers op in gevangenisboot
di 5 nov. - 5:41
Het is niet de eerste keer dat Gent vluchtelingen opvangt in de voormalige gevangenisboot Reno. Drie jaar geleden gebeurde hetzelfde, en toen verliep alles vrij vlot. Het project van de Reno in Gent is later door Europa bekroond als een model van hoe asielzoekers opgevangen kunnen worden. Toch zijn er nu een aantal veranderingen. Zo zal Fedasil de Reno uitbaten. Drie jaar geleden lag die verantwoordelijkheid nog bij de stad.
Meer personeel
“De personeelsbezetting op de Reno zal een stuk hoger zijn dan de vorige keer”, legt schepen Rudy Coddens (SP.A) uit. “Zo zal er meer aandacht besteed worden aan een buurtwerker, zal er een extra coördinatiefunctie zijn en zal er ook aandacht zijn voor de begeleiding van kinderen en jongeren op school. We zijn heel blij dat Fedasil de verantwoordelijkheid van de Reno op zich wil nemen, maar de stad zal natuurlijk ook haar steentje bijdragen. Bijvoorbeeld met die coördinatiefunctie.”
Activiteiten
Drie jaar geleden zijn er heel wat vrijwilligers en organisaties ingeschakeld om de asielzoekers te begeleiden. Zo werden er taallessen, sport en culturele activiteiten aangeboden. Dat zal ook nu weer het geval zijn. Om die organisaties te ondersteunen, maar ook voor de inzet van stadspersoneel en de eigen diensten, rekent de stad op een budget van 270.000 euro per jaar. En dat voor drie jaar lang: twee jaar voor de tijd dat de Reno aangemeerd is in Gent en dan nog een jaartje nazorg.
Wie verblijft op de boot?
De Reno is er voor mensen die in de procedure zitten van hun asielaanvraag. Zodra er een beslissing is gevallen, zullen ze doorverwezen worden naar opvanginitiatieven. Op dit moment duurt het gemiddeld 15 maanden voor mensen definitief weten of ze asiel krijgen of niet.
Wie er na zo’n aanvraag op de boot kan verblijven, hangt af van wie er asiel aanvraagt op het moment dat de Reno opengaat. Het is niet zo dat er op voorhand een selectie gemaakt wordt. “In principe zijn de plaatsen voor de mensen die op de dag zelf bij ons aankloppen”, vertelt Evert-Jan Witteveen van Fedasil. “We gaan niet in één keer van nul naar 250 asielzoekers in één dag tijd. Dat zal in fases gebeuren.”
Fedasil zal een gemengde groep samenstellen. Ze vinden het belangrijk dat er niet alleen gezinnen of alleenstaanden op de boot verblijven. Een goede mix bleek ook drie jaar geleden het beste te werken.