Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Gentse studenten geneeskunde en psychologie helpen studenten praten over mentale problemen

ma 4 nov. - 6:38

Elke eerste maandag van de maand organiseren project Start to Talk en organisatie BeMSA praatsessies voor jongeren met mentale problemen. Deze sessies worden begeleid door studenten geneeskunde en psychologie.
praatgroep
© Foto: Getty

“Zo’n twee jaar geleden hebben we ervoor gekozen om een project rond mentale gezondheid op te starten”, vertelt Andreas Huysman van Start To Talk. “Het is belangrijk dat jongeren hierover praten. Een vierde van de studenten heeft het risico om in een depressie te raken. Dat is een groot probleem waar te weinig over gepraat wordt. Wij proberen daar verandering in te brengen.”

Studenten in opleiding

Start To Talk is een project van studenten voor studenten. “Studenten geneeskunde en psychologie begeleiden de praatsessies”, gaat Andreas verder. “De studenten hebben vooraf een opleiding gekregen over hoe ze die sessies moeten leiden. Praten over mentale gezondheid is altijd een drempel. Maar de gespreksleiders zijn wel opgeleid om een gesprek op gang te trekken.”

Bereikbaarheid

“Het is niet altijd gemakkelijk om mensen tot bij ons te krijgen”, zegt Andreas nog. “We hebben een gelijknamige Facebookpagina waar mensen informatie op kunnen vinden en de UGent heeft ons ook een tijdje gepromoot. Die promotie is belangrijk om mentale gezondheidsproblemen uit de taboesfeer te halen.”

Wie graag zo’n sessie wil meemaken kan elke eerste maandagavond van de maand terecht in het Overkophuis in Gent.

Geen therapie

“Het is niet de bedoeling dat de studenten de jongeren met problemen gaan behandelen. Het doel van de sessies is praten, maar de studenten geneeskunde en psychologie hebben wel heel wat kennis over wanneer je iemand moet doorverwijzen voor professionele hulp. Praten geeft grip op de problematiek.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet