
de inspecteur
Getest: is een vluchtladder een goed idee in geval van brand?
wo 27 mei - 6:00

“Ik ben truckchauffeur”, vertelt Erik uit Bocholt. “Mijn vrouw Veerle is dus regelmatig alleen thuis. Ik hoor altijd iedereen maar praten over rookmelders. Maar dan vroeg ik mij af: wat áls die rookmelders afgaan? Hoe geraakt mijn vrouw dan veilig buiten? Wij hebben alleen een houten trap om via de gang naar buiten te gaan. Maar stel dat die in brand staat, dan zit ze vast op de eerste verdieping. Daarom heb ik een brandladder gekocht. Dat zijn twee haken waar dan een touwladder aanhangt met aluminium sprotten. Ik heb ‘m bij Gamma gekocht en ongeveer 70 euro betaald. Geen idee of dit iets goed is, maar zo ben ik tenminste gerust als ik op de baan ben.”
Is het inderdaad een goed idee om een vluchtladder onder of naast je bed te bewaren voor wanneer het brandt? Dat vraagt om een test!
Verschieten!
Gelukkig was er geen echte brand en hadden Sven en Erik tijd om de handleiding te lezen. “Dat doe je best op voorhand eens. Als je dat nog moet doen wanneer het brandt…” Aan het uiteinde van de ladder hangen twee grote haken. Die klem je vast achter je vensterband. Dan gooi je de ladder naar buiten en maak je ‘m los. De ladder die Erik kocht, is ongeveer 5 meter lang. Ideaal om vanop de eerste verdieping veilig beneden te geraken. Er bestaan ook langere ladders voor op de tweede of derde verdieping.
Tot dan verloopt alles vlot. Maar dan wordt het moeilijk. “Je moet je volledig draaien op de vensterbank om dan achterwaarts de ladder af te kunnen”, zegt onze Inspecteur. “Mij lukt dat nu nog, maar ’t is toch niet simpel. Laat staan dat je last van hoogtevrees, een slechte knie of kleine kinderen hebt. Allemaal terwijl het aan het branden is natuurlijk. Niet evident!” Wanneer Sven halverwege de ladder is, gaat het wél mis. “Er staan pootjes op elke sport. Die zorgen ervoor dat de ladder mooi stevig tegen de gevel staat. Dat maakt het naar beneden klimmen iets makkelijker. Maar dan schoot opeens één van de twee haken aan de vensterbank weg waardoor de ladder ineens scheef hing. Verschieten! Gelukkig hing ik niet meer zo hoog en kon Erik de haken vasthouden tot ik veilig beneden was. Oef!”
Tegen dat een houten trap in lichterlaaie staat, zijn de bewoners al lang overleden. Niet de vlammen maar de rook is ons grootste probleem, dat zorgt ervoor dat we stikken in onze slaap.
Vals gevoel van veiligheid
Al bij al geraakte Sven nog vlot beneden. Maar dat verliep toch niet zonder slag of stoot. Is zo’n brandladder dan wel een goed idee? “Wij gaan ‘m absoluut niet promoten”, zegt Tim Renders van Leef Brandveilig. “Hij geeft een vals gevoel van veiligheid. Het is veel belangrijker om te investeren in voldoende rookmelders. Als je een grote woning hebt, neem je best gekoppelde rookmelders. Wanneer er dan één rookmelder geactiveerd wordt, gaan ze meteen allemaal af. Zo ben je zeker dat je snel gewekt wordt en kan je je gewone vluchtroute, via de gewone trap, gebruiken om veilig buiten te geraken.” Ook als je een houten trap hebt? “Die gaat écht niet zo snel vuur vatten. Tegen dat een houten trap in lichterlaaie staat, zijn de bewoners al lang overleden. Niet de vlammen maar de rook is ons grootste probleem, dat zorgt ervoor dat we stikken in onze slaap. Het is dus cruciaal dat je zo snel mogelijk gewekt wordt. Als je voldoende rookmelders hebt, al dan niet gekoppeld, zou dat geen probleem mogen zijn. Wettelijk ben je verplicht om er één per verdieping te hebben. Maar dat is gewoon te weinig. Voor een klassieke gezinswoning rekenen wij toch op 5 à 8 rookmelders, afhankelijk van het aantal brandrisico’s.”
Meer tips
- Vermijd brandrisico’s op je vluchtroute. Laad bijvoorbeeld geen elektrische fietsen op in de gang naar buiten.
- Bewaar steeds een zaklamp naast je bed. En controleer regelmatig eens of de batterijen nog werken.
- Zorg dat er bij elke deur een sleutel aanwezig is. Daar wil je niet nog naar moeten zoeken in geval van brand!
- Oefen je vluchtroute eens, zéker met kinderen. Op je werk heb je toch ook jaarlijks een brandoefening?
- Brand? Sluit zo veel mogelijk deuren onderweg naar buiten. Zo krijgen de vlammen minder zuurstof.
- Toch ingesloten? Laat duidelijk weten aan de 112 waar je vastzit (kant van de straat/tuin, hoeveelste verdieping, …). Sluit zo veel mogelijk deuren en wacht op instructies van de brandweer. Probeer zeker niet op eigen houtje beneden te geraken.
Op de website van Leef Brandveilig vind je meer informatie over rookmelders en brandpreventie.