Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: start je dag in antwerpen

start je dag in antwerpen

Gevangenen al 12 dagen niet gedoucht door staking Antwerpse cipiers

ma 7 okt. - 6:00

In de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat staakt het personeel vandaag voor de twaalfde dag op rij. "Het klopt dat de gevangenen sindsdien hun cel niet hebben kunnen verlaten. Bijvoorbeeld om te douchen", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen op Radio 2 Antwerpen.
Gevangenis Antwerpen
© Belga

"Het merendeel van de gevangenen is al 12 dagen niet uit zijn cel gekomen", vertelt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen in Start Je Dag. "Bezoek ontvangen of deelnemen aan de wandeling zit er ook niet in. Wij gaan er wel van uit dat de directie zijn uiterste best heeft gedaan om toch douchemomenten in te plannen voor gevangenen die in de keuken meehelpen." De Antwerpse cipiers hebben het werk neergelegd uit protest tegen het aanhoudend personeelstekort. "Wij zijn al twaalf dagen in dialoog met de vakbonden van de Begijnenstraat. Er zijn al heel veel oplossingen voorgesteld door de lokale directie maar wij zijn nu op het einde van onze creativiteit. We gaan vandaag opnieuw proberen rond de tafel te zitten. We hopen -in het belang van de gevangenen- dat de cipiers onze voorstellen aanvaarden, terug aan de slag gaan en de situatie nadien evalueren."

Minimale dienstverlening?

Een half jaar geleden besliste de regering dat er in een minimale dienstverlening in gevangenissen moet komen om problemen bij stakingen te vermijden. "Maar voor het zover is moeten er nog twee uitvoeringsbesluiten opgemaakt worden. Dat wil zeggen dat de vakbonden met ons rond de tafel zitten om te bespreken hoe we die minimale dienstverlening organiseren. Helaas is de relatie met de vakbonden op dit moment eerder moeilijk", aldus Van De Vijver. De vakbonden hebben intussen ook een nationale stakingsaanzegging ingediend om het personeelstekort aan te kaarten. Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) laat onze redactie weten dat het onderzoekt of er sancties kunnen komen voor wie de wet niet naleeft.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet