
radio2 spits
Guacamole zonder avocado: zo maak je het
wo 3 nov. - 4:23

De hashtag #noavocado is trending op TikTok. Daar heeft Jelle Beeckman, The Messy Chef, alle begrip voor. "Ik ga niet zeggen dat ik het zelf nooit eet of gebruik, maar het gebeurt heel weinig."
Dat heeft alles te maken met de impact op het milieu. "Een avocado kan hier niet groeien, dus die moet sowieso van ergens ver komen. Dat gaat gepaard met heel wat CO-2 vervuiling. Daarnaast worden er ook heel wat bossen gekapt om de vrucht te telen", vertelt Jelle. De avocado heeft een ecoscore D, dat is de op één na slechtste score. Ook het waterverbruik dat gepaard gaat met de teelt is enorm. Voor één avocado is maar liefst 230 liter water nodig.
Daarnaast wordt de avocado ook wel de bloeddiamant van Mexico genoemd. Het land is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde export. Dat is ook de drugsbaronnen niet ontgaan. Heel wat avocadotelers worden afgeperst of ontvoerd door kartels, met soms zelfs een dodelijke afloop.
Guacamole van eigen bodem
Maar het kan dus ook zonder avocado, al zal dat nooit hetzelfde zijn. Toch zijn er enkele gelijkaardige dips die dezelfde structuur hebben. The Messy Chef gebruikt graag mascarpone of yoghurt als basis. Hij tipt 3 soorten met groenten van eigen bodem:
- Erwten. Blancheer de erwten kort, en voeg wat look, chili, ui en koriander toe.
- Broccoli. Stoom de groente en koel ze snel af in ijskoud water. Zo blijft die mooie, groene kleur behouden.
- Knolselder: Pof knolselder in de oven en blend het met groene kruiden. Denk maar aan bieslook, peterselie of koriander.