Spits
Hajo Beeckman: "In Amsterdam zijn meer fietsen dan mensen!"
di 17 sep. - 11:39

Dat de lucht in Amsterdam zo zuiver is, heeft alles te maken met het aantal fietsen in de stad. "De stad telt op dit moment meer fietsen dan inwoners", weet verkeersanker Hajo Beeckman. "Het is een dichtbebouwde stad, die veel toeristen over de vloer krijgt. Een fietsinfarct loert om de hoek."
En dus heeft het stadsbestuur een plan ontwikkeld om Amsterdam leefbaar te maken en te houden. "Ze willen de fietsers nog meer plaats geven", weet Hajo. "Dat betekent dat je de verkeersstromen meer moet gaan scheiden, de auto gaan weren. De auto's krijgen nog bepaalde routes in de stad maar ze mogen niet meer door het centrum rijden. Ook het openbaar vervoer moet aantrekkelijker én sneller worden. Zo moeten trams op termijn altijd een vrije trambaan hebben en altijd groen licht krijgen bij kruispunten. Op die manier moeten ze sneller gaan dan de auto's."
Amsterdam is sowieso legendarisch voor de torenhoge parkeertarieven in de stad. "Tientallen euro's per dag betaal je. Het is bovendien ook steeds moeilijker om bovengronds te parkeren. Alleen bewoners kunnen dat hier en daar nog doen. Maar in de nieuwe visie van de stad moet het op termijn zelfs helemaal onmogelijk zijn om bovengronds te parkeren. Ze willen langzaam aan evolueren naar meer gedeelde mobiliteit. Mensen zullen vanaf Park & Ride-parkings rond de stad met shuttles de stad in moeten gaan."
Co-creatie
Hajo is behoorlijk gecharmeerd door de Amsterdamse visie. "Ik denk dat als je een stad plant en de mobiliteit daarin, je de mens centraal moet stellen. Een stad moet op mensenmaat kunnen functioneren. In de jaren 60, 70 en 80 kreeg de auto te veel ruimte in de stad, tot 80% van de publieke ruimte, en dat zijn steden zoals Amsterdam nu aan het terugdringen. En dat samen met de inwoners. Co-creatie noemen ze dat. Je bedenkt samen tussen politiek en burger hoe je de ruimte gaat inrichten. Hoe je de stad leefbaar maakt en houdt."