Het champignon-ABC: zo maak je ze het best klaar
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/article_header_mobile/public/20/legacy/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2812%29.jpg?rnd=98f82749&itok=vADeEbIQ)
Witte champignon
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2813%29.jpg?rnd=98f82749&itok=5wzmm-WG)
De klassieker. Witte champignons hebben een subtiele, aardse smaak. Je eet ze het best rauw in salades of als gestoofde groente.
Shiitake
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2814%29.jpg?rnd=98f82749&itok=7BeOUdOi)
De shiitake heeft zijn oorsprong in China en Japan. Hij staat bekend om z'n hartige en vlezige smaak. Hij komt 't best tot zijn recht in vleesgerechten, soepen en sauzen.
Portobello
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2815%29.jpg?rnd=98f82749&itok=SDZxq22o)
De portobello is gekend voor z'n grootte. Hij heeft een milde, maar vlezige smaak. Heerlijk gegrild of gestoofd, en perfect als vleesvervanger!
Kastanjechampignon
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2816%29.jpg?rnd=98f82749&itok=WfOGIaN1)
De milde, licht vlezige smaak van kastanjechampignons past perfect bij pasta's, romige sauzen en soepen.
Enoki
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2817%29.jpg?rnd=98f82749&itok=QYqBRM4a)
Deze bundels van kleine, witte champignons hebben een delicate smaak. Je kan ze naar hartenlust gebruiken in soepen, salades en Japanse gerechten.
Eekhoorntjesbrood
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2818%29.jpg?rnd=98f82749&itok=ytQOsgo_)
Je herkent eekhoorntjesbrood aan z'n vlezige, nootachtige en romige smaak. Perfect voor vleesgerechten, soepen en sauzen.
Chanterelle
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/afbeelding_paragraaf_1_3_340/public/20/legacy/components-images/2022-06/Kopie%20van%20Kopie%20van%202020_ArtikelHeader%20%2819%29.jpg?rnd=98f82749&itok=araYIPOF)
Deze trompetvormige champignon heeft een delicate, fruitige en peperachtige smaak. Ze is uiterst geschikt voor pasta's en romige sauzen.