
de madammen
Het lievelingsdrankje van Cathérine Vandoorne: matcha thee!
ma 4 mei - 8:41

Wat is het precies?
Matcha is een groene thee uit Japan waarvan de blaadjes vermalen zijn tot poeder.
Zo maak je het
- Je begint met water op te warmen tot 80 graden, niet meer. Als je geen waterkoker hebt waar je de graden kan instellen, dan kook je je water en je laat het 5 minuten afkoelen.
- Giet het water in een kommetje. Doe er 1 koffielepel matcha poeder bij en meng voorzichtig. Daarvoor heb een speciale lepel nodig, een 'bamboo whisk'. Ga daarmee in je kommetje heen en weer, altijd maar sneller, tot er schuim op je thee staat. En klaar is Kees!
Het is ook gezond!
Een kopje matcha zou je tot 5 uur lang energie geven, zonder de 'koffiecrash achteraf'. Het zou ook je stress verminderen en je vetverbranding versnellen. En ook niet onbelangrijk, matcha thee bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee.
Meer dan thee alleen
Matcha wordt gebruikt in tal van recepten, je hebt ook matcha ijs en matcha pannenkoeken bijvoorbeeld! Wij serveren je een matcha limonade en een matcha latte!
Matcha latte (voor 2 personen)
Dit heb je nodig
- 1-1,5 tl matcha
- 300 ml rijstmelk
- 300 ml kokosmelk
- een scheutje vloeibare honing of agavesiroop
Doe de kokosmelk en de rijstmelk in de blender, doe er de matcha bij en de honing of de agavesiroop. Blend alles goed. Je kan dit koud drinken of warm (maar laat het niet koken!).

Matcha limonade (voor 4 glazen)
Dit heb je nodig
- 3 takjes munt
- 2 limoenen (enkel het sap)
- 5 el honing 5
- 1 koffielepel matcha poeder
- 150 ml water
- 700 ml water (of spuitwater)
Doe de munt samen met het limoensap, de honing en het water in een steelpannetje. Laat zo’n 5 minuten koken. Verwijder de munttakjes en roer er het matcha poeder onder. Zorg dat er geen klonters achterblijven. Meng de limonadesiroop met het water.