
radio2 middag in antwerpen
Historisch: Radio 2 Antwerpen krijgt gloednieuwe studio in hart van 't stad
vr 15 nov. - 11:41

De VRT was sinds een paar jaar op zoek naar een nieuwe, meer zichtbare locatie voor de redactie van Radio 2 Antwerpen. Dat is nu dus de benedenverdieping geworden het voormalig Tolhuis aan de Sint-Paulusplaats in het centrum van Antwerpen. Het gebouw heet 'The Beacon', en er zitten veel jonge en startende ondernemingen.
Glazen Huis
De presentatoren zijn alvast enthousiast. "We zitten achter een glazen wand, en zo lijkt het een soort van permanent Glazen Huis", zegt Dennis van den Buijs, de presentator van Start Je Dag . "De voorbijgangers zien ons echt radio maken."
Ook zijn collega Sharon Slegers kijkt er naar uit. "Het zal fijn zijn om letterlijk dichter bij onze luisteraar te zitten." "Het zou daarom ook gek zijn als politici willen besparen op de regionale uitzendingen van Radio 2, zoals eerder al eens op tafel kwam, want dan knip je pas alle culturele banden met de gewone Vlaming door", vult Dennis nog aan.
Presentatrice Els Broekmans werkt al 27 jaar bij Radio 2 Antwerpen. "Ik heb hier heerlijke radiojaren letterlijk méé gemaakt! Ik voel me vandaag heel nostalgisch. Straks neem ik een pak mooie herinneringen mee en kijk ik uit naar onze nieuwe werkplek, midden in 't stad, tussen de mensen."
Geschiedenis van de Antwerpse radiohuizen
De radio in Antwerpen begon bij één man: Georges De Caluwé. Het begon in zijn huiskamer, en daarna kwam in 1926 de eerste studio achter het uurwerk van de Christuskirche in de Bexstraat in Antwerpen. De antenne werd vastgemaakt aan de toren, 60 meter hoog. Voor de Antwerpenaar was het onmiddellijk Radio ’t Kerkske. De kerk is intussen verdwenen. (lees verder onder de foto)

Christuskirche
Radio 't Kerkske verhuisde daarna nog naar een garage op de Belgiëlei, even naar Edegem, en De Caluwé belandde uiteindelijk zelfs op zee, met Radio Uilenspiegel.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de radio een plek in het stadhuis in Antwerpen. De omroepers moesten toen soms onder de tafels kruipen als er bommen vielen, maar de uitzending ging door. Na de oorlog kreeg de overheid het monopolie over de Belgische radio en wat ooit begon met een antenne op een kerk, werd Omroep Antwerpen.
Walter Grootaers als portier
Na een paar omzwervingen kwam de Antwerpse radio in een majestueus gebouw op de Prins Albertlei in Berchem. Radioproducer Guy De Pré heeft halfweg de jaren 70 nog even kunnen proeven van de sfeer in dit prachtige huis: “Toen ik aanbelde werd de enorme en vooral ook chique deur geopend door Walter Grootaers. Walter was nog geen Kreuner, maar portier én discothecaris van Omroep Antwerpen. De trap naar de bovenverdieping was gigantisch, een kasteel waardig." (lees verder onder de foto)

Lutgart Simoens in de studio van de Prins Albertlei
Lutgart Simoens in de studio van de Prins Albertlei.
Samen met het conservatorium
Begin jaren 70 werd er besloten om samen te huizen met het conservatorium in een nieuw gebouw aan deSingel. De plannen liepen niet van een leien dakje, en het heeft uiteindelijk nog tot 1979 geduurd voor de eerste uitzending van Omroep Antwerpen vanuit deSingel in de ether ging. De redactie werd in de loop van de jaren een stuk kleiner en na 40 jaar sluit Radio 2 Antwerpen de deur in deSingel. (lees verder onder de foto's)

het gebouw van deSingel in opbouw

Etienne Smet en Paul De Meulder in de eerste studio in de Singel
Vanaf maandagochtend 18 november kan je de presentatoren in de nieuwe studio aan de Sint-Paulusplaats komen bewonderen.