Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

de inspecteur

Hoe bereid je een persoonlijk afscheid voor? De Inspecteur zet de mogelijkheden op een rijtje

wo 30 okt. - 8:31

Als we sterven, willen we tegenwoordig graag een persoonlijk afscheid. Je zou dan verwachten dat we het daar op voorhand met onze geliefden over hebben. Niet dus. Meer dan de helft van de Vlamingen praat er met niemand over. Nochtans zijn er verschillende manieren om dat afscheid voor te bereiden. De Inspecteur zet ze op een rijtje.

Amper 1 op de 3 kent wens van de partner

Meer een meer mensen willen tegenwoordig een persoonlijk afscheid. Je zou dan toch verwachten dat we daar op voorhand met onze naasten over praten zodat ook zij weten wat we graag willen. Niets is minder waar. 66% van de Vlamingen heeft nog nooit met iemand gesproken over zijn of haar wensen voor het afscheid. Sterker nog: minder dan 1 op de 3 weet van zijn of haar partner hoe die begraven wil worden.

De cijfers komen van de afscheidsplanners van O'Revoir. Zij deden een bevraging bij 1000 Vlamingen over de manier waarop we over de dood praten.

Volgens Katrijn Desteghe van O'Revoir moeten we het nog leren om meer over de dood te praten. "Het is nog altijd een taboe om de dood ter sprake te brengen. Veel mensen denken dat we de dood over onszelf afroepen als we erover praten. Maar mijn ervaring is dat het net veel rust brengt als je over de dood durft te praten." 

Meerdere manieren om afscheid voor te bereiden 

Je kan je afscheid tegenwoordig op verschillende manieren voorbereiden. Je kan je afscheid tot in de puntjes voorbereiden bij organisaties zoals O'Revoir maar je kan er ook voor kiezen om enkel de meest essentiële dingen vast te leggen. De Inspecteur zet de mogelijkheden hier onder op een rijtje. 

Vrijblijvend gesprek met begrafenisondernemer

Uitvaartunie Vlaanderen vindt ook dat we bewust moeten nadenken over onze uitvaart. Het gebeurt nog te vaak dat families na een overlijden snel snel op zoek gaan naar een begrafenisondernemer. Het kan dan gebeuren dat het niet klikt met die uitvaartondernemer en dat is altijd spijtig.

Om misverstanden te vermijden, kan het helpen om op voorhand zelf een uitvaartondernemer te kiezen. Je kan ook altijd een gesprek vragen bij die man of vrouw om je afscheid voor te bereiden. De uitvaartondernemer maakt dan tijd vrij in z'n agenda om samen met jou de mogelijkheden te bekijken. Veel uitvaartondernemers doen dat gratis maar er zijn er ook die er een bedrag voor aanrekenen. 

Wilsbeschikking bij de gemeente 

Elke mens mag zelf beslissen wat er na het leven met z'n lichaam gebeurt. Je kan die keuze officieel laten vastleggen in de laatste wilsbeschikking. Dat is een document dat je kan opvragen bij de Dienst Burgerzaken in je gemeente.

In de laatste wilsbeschikking kunt je de volgende dingen aangeven:

  • of je kiest voor een traditionele begrafenis of een crematie
  • volgens welke levensbeschouwing de plechtigheid moet worden gehouden
  • in welke gemeente je laatste rustplaats zal zijn (enkel in het Vlaams Gewest)
  • en of je een uitvaartcontract hebt.

Bij elk overlijden gaat de gemeente na of de overledene een laatste wilsbeschikking heeft laten registreren. Als dat het geval is, gaat de gemeente ook na of de nabestaanden de wens van de overledene respecteren.

Een wilsbeschikking gaat niet over de concrete invulling van de uitvaart. Het gaat dus niet over de keuze van teksten, foto's of liedjes die een bod komen tijdens de plechtigheid en of je nadien een koffietafel of een ander herdenkingsmoment wenst. 

Een afscheidsplanner inschakelen

Heel wat mensen vinden het geruststellend om hun eigen uitvaart te regelen. Tegenwoordig kan je daarvoor terecht bij een afscheidsplanner. Dat zijn mensen die gespecialiseerd zijn in afscheid nemen. Die gaan samen met jou bekijken wat voor soort afscheid je wil en hoe dat het best georganiseerd kan worden. 

Bij O'Revoir kan je bijvoorbeeld een wensakte laten opstellen. Katrijn Desteghe legt uit hoe het werkt. "We komen voor de wensakte altijd op huisbezoek. We gaan samen met jou en eventueel ook met je geliefden bekijken hoe je het afscheid ziet. Een individuele wensakte opstellen kost 295 euro. Je krijgt nadien ook een bewijs van de wensakte mee naar huis. En afhankelijk van je situatie komen we elk jaar, om de twee of om de vijf jaar opnieuw langs om te vragen of wat er in je wensakte staat nog klopt. Als je dat wenst, kan je dan ook aanpassingen laten doen." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet