Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe gebruik je een tajine?

In de keuken

ma 23 aug. - 7:30

Luisteraar Els uit Lovendegem stelt zich een vraag. Zij heeft voor de derde keer een tajine gekocht en ook nu is deze weer gebroken. Waarom breekt die zo snel en kan je dat voorkomen?
© Getty Images

Fatima Marzouki werkt in haar Marokkaanse restaurant El Warda dagelijks met tajines en weet dus als geen ander hoe je zo'n tajine moet gebruiken.

Wat is een tajine precies?

"De Tajine (spreek uit als ‘tazjien’) is een Noord-Afrikaanse keramische schaal met deksel waarmee je maaltijden kookt, stooft of bakt. De gebakken klei verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig. Je kan er allerlei gerechten in klaarmaken. De schaal is zeer geschikt om groenten, maar ook vlees of vis langzaam in gaar te stoven. De meeste groentegerechten maakt je in een half uur tot een uur klaar. Het is ook een mooie en praktische schaal om je gerechten sfeervol op tafel in te presenteren."

Belangrijk!

Vóór je de tajine voor het eerst gebruikt, moet je ze inkoken om te vermijden dat ze gaat breken! "Dompel de tajine één nacht lang volledig onder in water en smeer de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant in met zonnebloemolie. Vul de schaal met water en laat ze ongeveer een halfuurtje op een laag pitje op het fornuis opwarmen. De olie en het water trekt dan in de keramiek en maakt ze minder poreus. Zo maak je de tajine klaar voor onbeperkt gebruik. Als je dit niet doet, kan de schaal breken. Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken."

Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!

Na gebruik moet je de tajine altijd langzaam laten afkoelen en zeker niet meteen in koud water spoelen. De grote temperatuurschommeling kan in dit geval ook voor barsten zorgen.

Zo gebruik je een tajine

  • Voor het bakken en daarna langzaam stoven van groenten en vlees zet je de schaal met een flinke scheut olijfolie en snufje zout op het fornuis.

  • Als de tajine goed warm is, voeg je de ingrediënten voor het gerecht toe.

  • Voor een gerecht met vlees, bak je het vlees eerst bruin en voeg je daarna eventueel de groenten toe. Zet het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag pitje langzaam gaarstoven.

  • De groenten en het vlees stoven in principe in eigen vocht. Voeg alleen een scheutje water toe als de groente zelf niet veel vocht afgeeft.

  • De meeste gerechten maak je in een half uur of korter klaar. Je bespaart zo al snel energie ten opzichte van het gebruik van andere soorten pannen.

  • Als je de schaal van de warmtebron haalt, blijft ze nog lange tijd warm: ideaal om het gerecht in te presenteren en gezellig lang te tafelen.

"Was een tajine altijd met de hand af"

Na gebruik was je de schaal eenvoudig met een beetje zeepsop af. De tajine is niet geschikt voor de vaatwasser!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet