Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Hoe maak ik mijn vis gelukkig? "Waterkwaliteit doet al veel"

do 12 aug. - 10:48

Hoe kan je het leven van je vis rijker maken? Met een vis knuffelen of spelen, kan niet. Maar wat kan je dan wel doen om het dier gelukkig te maken? Expert Tim Barbé geeft tips om het leven van jouw vis te verrijken: "Vissen moet je vooral met rust laten, en je moet ook enkele richtlijnen volgen."
Vissen
© Pexels

Expert Tim Barbé geeft in Spits tips om je vissen blij en gezond te houden. "Je moet vooral letten op drie factoren: waterkwaliteit, voeding en de inrichting van het aquarium of de vijver."

Waterkwaliteit: controleren en onderhouden 

"De waterkwaliteit doet al heel veel. Je kan setjes kopen om de belangrijke stoffen in het water te controleren,” zegt vissenexpert en dierenarts Tim. Die waterkwaliteit moet je niet alleen in de gaten houden, maar ook grondig bijwerken. “Een vijver en een aquarium hebben onderhoud nodig. Je moet elke week vijf tot tien procent van het water verversen."

Welk soort water gebruik ik dan? "Het water verversen doe je met kraantjeswater, niet met regenwater. Als er regenwater in je vijver valt, is dat niet erg, maar giet het er niet met opzet in. Regenwater is daarvoor te zuurPutwater kan ook, maar dan moet je vooraf de kwaliteit laten controleren.”  

Een filter is ook erg belangrijk, zowel in een vijver als in een aquarium. “Die zuivert het water en zorgt ervoor dat het afval dat de vissen produceren, opgevangen en vermalen wordt. Die filter moet je wekelijks proper maken.” Waar moet ik dan op letten als ik een filter kies? “Belangrijk is om goed te investeren in die filter. Een goedkope filter is verleidelijk, maar dan moet je rekenen dat je veel werk hebt om die te onderhouden. Investeer wat meer in je filter, dan ben je gerust op lange termijn.”  

Voeding: goed advies inwinnen

Je kan heel ver gaan in de verschillende voedingsmogelijkheden voor een vis. "Het is niet makkelijk om het bos door de bomen te zien bij het zoeken naar voeding," zegt Tim. "Je hebt zelfs voeding die speciaal dient om de kleur of de groei van het dier te versterken. Per seizoen is het ene beter dan het andere. Ga daarom op zoek naar een expert die je er meer over kan leren. Sommige vissen hebben zelfs specifieke voeding nodig, zoals bijvoorbeeld de koi."

"Je moet ook opletten met vetrijke voeding, want dat is slecht voor hun lever. Die gaat stuk van al dat vet, en dan worden je vissen ziek."

Inrichting aquarium of vijver

Tim geeft tips om je aquarium of vijver in te richten. "Je kan een brugje voorzien waardoor er wat schaduw valt en waaronder ze zich kunnen verstoppen, maar meer moet dat niet zijn." Je moet ook opletten met versiering die je in de winkel kan kopen, want niet alle versieringen zijn veilig.

Ook de inrichting hangt heel erg af van welke soort vissen je hebt. "Voor siervisjes of goudvissen kan je wat planten voorzien, maar let daarmee op, want je kan algen krijgen. Plastic planten zijn alvast geen goed idee. Je kan voor de visjes ook hoogteverschillen maken. Maar je mag zeker geen planten in een vijver met kois zetten, want die gaan dat opeten en dan heb je veel afval in je water."

Het is belangrijk hoeveel vissen je in je vijver stopt. Zeker niet te veel! Want hoe meer vissen per volume, hoe meer vervuild het water wordt. Je moet wel meerdere vissen nemen, want vissen zijn groepsdieren." Wat dan met verschillende soorten vissen? "Je mag niet zomaar alle vissensoorten samen steken. Sommige vissen zijn al wat nerveuzer dan de andere, en die stress is een echte boosdoener." Als je verschillende vissen wil samen in een vijver of aquarium zetten, moet je dus goed researchen. 

Vissen onthouden zelfs dat ik de dierenarts ben. Ze zwemmen weg als ze mij zien komen!

— Tim Barbé, vissendierenarts

Wist-je-dat?

  • Vissen onthouden veel langer dan drie seconden. Het idee dat een goudvis maar een kort geheugen heeft, is dus een mythe. "Als de reiger geweest is, zullen ze nog wekenlang op hun hoede zijn!"
  • De vissen kunnen jouw gedragingen en de trillingen die je produceert herkennen. Het kan dus zijn dat jouw vis je herkent. "Sommige vissen onthouden zelfs dat ik de dierenarts ben. Misschien omdat ik redelijk groot ben. Ze zwemmen weg als ik voor de tweede keer langskom," zegt Tim. 
  • Stress is niet goed voor vissen, dus probeer trillingen op het water te vermijden.
  • Op sommige plaatsen kan je vissen aaien. Dat is in principe niet slecht, maar je moet wel opletten dat je handen nat zijn voor je de vis aanraakt.

Nog meer tips om het leven van je vis rijker te maken, vind je op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet