Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe werkt het mRNA-vaccin nu precies?

wo 20 jan. - 9:54

Het coronavaccin werd zoals alle vaccins al uitgebreid getest en goedgekeurd maar De Inspecteur krijgt nog heel wat vragen over de exacte werking. Koen Wauters, wetenschapsjournalist van VRT NWS, geeft antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe werkt het coronavaccin op basis van mRNA?

Veel luisteraars blijven ongerust over het feit dat het vaccin een zogenaamd 'mRNA-vaccin' is. Lutgart Peeters bijvoorbeeld hoort een aantal professoren zeggen dat de kans niet klein is dat zo'n type vaccin een auto-immuunziekte veroorzaakt, een reactie tegen ons eigen spierweefsel. 

Koen Wauters stelt alvast gerust: "Je hoeft je geen zorgen te maken over de werking van dat mRNA-vaccin. De vaccins die nu beschikbaar zijn, dat van Pfizer en Morderna, werken met een nieuwe techniek maar de werking heeft geen invloed op ons DNA."

Wauters geeft een lesje biologie om de werking van dat mRNA uit te leggen. "mRNA is de afkorting van Messenger-RNA. Ons eigen lichaam maakt mRNA aan. Dat gebeurt door de celkern. Herinner je je nog uit de lessen biologie dat een cel uit twee delen bestaat? Namelijk een celkern en het cytoplasma. mRNA wordt door de celkern aangemaakt. Dat is eigenlijk het recept waarmee ons lichaam dan later de juiste eiwitten aanmaakt. Dat proces, de productie van die eiwitten, gebeurt buiten de celkern." 

Wat doet het vaccin nu precies? "Dat vaccin bevat mRNA. Die stof wordt dus in ons lichaam ingespoten. En ons lichaam reageert zoals het altijd doet als er mRNA aanwezig is: het maakt een bepaald eiwit aan buiten de celkern. Onder invloed van het mRNA dat in het vaccin zit, maakt ons lichaam een specifiek eiwit aan, namelijk het eiwit dat lijkt op het uitsteeksel (de zogenoemde 'spike') van het coronavirus. En daarop reageert ons immuunsysteem. Zo ben je dan beschermd tegen het coronavirus."

De nieuwe vaccins, dat van Pfizer en Moderna, laten ons lichaam zelf een stukje van het virus aanmaken

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

De techniek om mRNA in te spuiten, is veilig. "De productie van eiwitten door de aanwezigheid van mRNA is een perfect normaal systeem. Het gebeurt elke seconde in ons lichaam. Het mRNA dat via het vaccin ingespoten wordt, blijft niet in ons lichaam zitten. Het verdwijnt na tien dagen. Dat valt uit elkaar en dan stopt ook de productie van die 'spike'-eiwitten", vertelt Wauters.  

Gaat ons DNA muteren van het vaccin?

Ingrid Claes maakt zich dan weer zorgen voor de effecten van het coronavaccin op ons DNA: “Is het met de gevaren van genetische manipulatie wel verantwoord om dat vaccin toe te dienen?

Volgens Wauters moeten we daar niet bezorgd over zijn. "Het vaccin verandert niets aan ons DNA. Dat hele proces gebeurt buiten de celkern, weg van ons eigen DNA. Dat zit in de celkern maar daar wordt dus niet aan geraakt. Aan ons eigen DNA verandert niks. En uiteraard zoals alle vaccins, uitgebreid getest en goedgekeurd."

Kan het coronavirus niet vanzelf verdwijnen?

De Inspecteur krijgt ook vragen over de vergelijking tussen de Spaanse griep en het coronavirus. Het virus van de Spaanse griep verdween zonder dat er een vaccin aan te pas kwam. Zou dat met het coronavirus ook niet kunnen gebeuren? "De Spaanse griep was in 1918 zo dodelijk omdat de bevolking verzwakt en uitgehongerd was door de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog", zegt Wauters. "In 1920 was de Spaanse griep dan plots weg. Vermoedelijk is de epidemie spontaan gestopt. Meestal is dat het geval bij epidemieën." 

Het virus kan natuurlijk ook weggaan, omdat het muteert naar een minder schadelijke variant. Het kan ook zijn dat de bevolking immuun wordt en dat er dus zogenoemde groepsimmuniteit is."

Een virus kan op een natuurlijke wijze verdwijnen doordat de bevolking immuun wordt of doordat het virus zelf gaat muteren naar een niet-schadelijke variant.

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Moet dat met een spuitje?

Luc Bens kreeg in zijn legertijd het vaccin tegen Tetanus toegediend met een luchtdrukpistool. "Het vaccin zat in een reservoir dat onder hoge druk een paar druppels in de arm inspoot. Er kwam geen naald aan te pas. Kunnen ze dat systeem nu niet gebruiken voor de coronavaccin?”

Wauters bevestigt dat het systeem bestaat. "Maar het wordt bijna enkel nog gebruikt bij dieren. Het vaccin kan toegediend worden onder het huidoppervlak, zoals met het luchtdrukpistool of tussen de spieren met een spuitje. Die laatste optie werkt bijna altijd beter, omdat het lichaam het zo beter kan opnemen."

"Het probleem bij het vaccineren zit hem dan ook niet in de manier van het vaccin toedienen", besluit Wauters. "Het vaccineren zelf gaat vlot, maar de administratie die erbij hoort en de nodige checks om iedereen tot 15 minuten na het vaccineren op veilige afstand op te volgen, vergen behoorlijk wat tijd. Daardoor duurt het een hele tijd vooraleer iedereen gevaccineerd zal zijn. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet