
de inspecteur
Hoeveel geld is er nodig om kanker te genezen? "Donaties zijn broodnodig om onderzoek te kunnen doen"
do 4 feb. - 7:30

4 februari is Wereldkankerdag. Daarom vraagt Stichting tegen Kanker vandaag extra aandacht voor kankeronderzoek. "Elk jaar worden 68 000 Belgen getroffen door de ziekte", zegt professor Eric Van Cutsem, voorzitter van de vzw. "Er is de afgelopen 10 jaar veel vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar er moet nog veel gebeuren."
Gezonde jaloezie
Sinds de start van de coronapandemie gaat er veel geld en wetenschappelijke aandacht naar de ontwikkeling van een vaccin. Met succes: amper 10 maanden na de eerst besmettingen in België zijn we al aan het vaccineren. Professor Eric Van Cutsem is oncoloog en doet onderzoek naar nieuwe therapieën tegen kanker. Hoe kijkt hij naar die snelle ontwikkeling van het coronavaccin, trots of met gezonde jaloezie? "Ik heb vooral bewondering voor wat de wetenschap zo snel kan bereiken. Het bewijs dat we snel resultaten kunnen boeken als we ruime middelen op een goeie manier inzetten."
Er is wel een maar: corona is een virus en dus moeilijk te vergelijken met kanker. "We kijken toch met een gezonde jaloezie naar de virologie. Virussen zijn makkelijker te bestrijden dan kanker, in die zin dat kanker bij bij elke patiënt anders verloopt. Je kunt er niet één vaccin voor maken dat voor iedereen werkt."
Hoe meer fondsen, hoe meer onderzoek
Voor de ontwikkeling van de coronavaccins werkten honderden wetenschappers van over de hele wereld samen. Er werd ook heel veel geld vrijgemaakt voor het onderzoek. Zou meer geld het onderzoek naar kankertherapieën in een stroomversnelling kunnen krijgen? "Stel dat we een blanco cheque zouden krijgen, dan zouden we vooral het sterftecijfer naar beneden kunnen krijgen", zegt professor Van Cutsem. "We hebben daarin de afgelopen jaren al grote stappen gezet. Maar er sterven nog elk jaar 30.000 mensen aan kanker."
Met een blanco cheque gaan we kanker niet doen verdwijnen, maar wel het sterftecijfer drastisch kunnen doen dalen.
Hoeveel geld zou er dan nodig zijn om kanker helemaal de wereld uit te krijgen? "De ziekte volledig laten verdwijnen lijkt me onmogelijk. Maar we hebben wel nog veel groeimarge bij de behandeling. De ontwikkeling van een nieuwe therapie duurt gemiddeld 10 jaar. Met meer middelen zouden we die termijn drastisch kunnen inkorten."
Hoe belangrijk is de consument?
Kankeronderzoek kost dus veel geld. Maar waar komt dat geld vandaan? "Je krijgt als onderzoeker geld van de universiteit, van Europese fondsen, via beurzen en de overheid. Maar daarnaast is het geld dat je krijgt via donaties van levensbelang."
Stichting tegen Kanker ontvangt elk jaar zo'n 40 miljoen euro van particulieren. "Dat zijn mensen die geld doneren. Maar ook via schenkingen en erfenissen komt er veel geld bij ons terecht." Zo'n 20 miljoen wordt rechtstreeks gebruikt om onderzoek te financieren. "De rest van het geld wordt gebruikt voor andere projecten waarbij we de levenskwaliteit van patiënten proberen te verbeteren door bijvoorbeeld schoonheidsbehandelingen te geven."