Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Ik ga op reis en ik neem mee: een coronacertificaat en een PCR test? “Het is behoorlijk ingewikkeld”

ma 28 jun. - 9:38

De vakantie staat voor de deur! Veel Belgen staan te popelen om op reis te vertrekken. Maar bereid je goed voor, want de regels zijn in de meeste landen verschillend en veranderen constant, waarschuwt coronacommissaris Pedro Facon bij de Inspecteur op Radio 2: “Op vakantie gaan deze zomer betekent huiswerk doen en studeren, het is behoorlijk ingewikkeld." De Inspecteur helpt je bij dat huiswerk met dit overzicht.
op reis
© Canva

Het Europees coronacertificaat: je toegangsticket om te reizen  

Het Europese coronacertificaat moet je eerder zien als een portemonnee van coronacertificaten, legt Pedro Facon uit, de coronacommissaris die aangesteld is door de federale regering: “om het certificaat te verkrijgen moet je ofwel gevaccineerd zijn, ofwel heb je een negatieve coronatest ofwel een herstelcertificaat: een positieve test met antilichamen.” Elk gezinslid vanaf zes jaar heeft vanaf 1 juli een coronacertificaat nodig.  

“Het Europese coronacertificaat kun je zowel digitaal als per post verkrijgen,” vertelt Pedro Facon.  

  • via de CovidSafeBE-app en op Covidsafe.be,  
  • via de website mijngezondheid.be en daar downloaden of afprinten  
  • bellen naar het callcenter en vragen om je formulier op te sturen per post. In Vlaanderen bel je naar het nummer 078/78.78.50, in Brussel is dat 02/214.19.19 

Een overzicht van alles wat je moet weten over het Europese coronacertificaat vind je hier:  

Maak tijdig je afspraak voor je gratis PCR-test   

Veel luisteraars van de Inspecteur maken zich zorgen: gaan er wel voldoende testplaatsen beschikbaar zijn? Pedro Facon stelt gerust: “Er zijn afspraken om de testcapaciteit op te drijven.” Maar hij raadt aan om wel tijdig te reserveren: “Wacht niet tot de laatste dag, anders loop je het risico om veel te betalen.”   

De twee gratis PCR-testen waar je recht op hebt kun je alleen digitaal aanvragen, legt Pedro Facon uit: “De ouderen zijn al gevaccineerd, of ze hebben die kans gehad om zich te laten vaccineren. De jongeren zijn gedigitaliseerd.” Je kunt je test reserveren via mijngezondheid.be en daar een plaats inboeken in een testcentrum in je buurt. Dan krijg je een code per sms en daarmee kun je je aanbieden in het testcentrum. Er zijn 150 testcentra maar je kunt ook terecht in een private labo’s.  Vanaf half juli kun je ook een antigeentest laten afnemen bij een aantal apothekers, die zullen 30 euro kosten. Maar let op, ze zijn niet in elk land geldig."

Als je test positief zou zijn, raadt Pedro Facon ten zeerste af om op reis te vertrekken. 

Onze collega's van VRT Nieuws maakten een overzicht van alles wat je moet weten over de PCR-testen: 

Er zijn afspraken om de testcapaciteit op te drijven. Maar wacht niet tot de laatste dag om te reserveren

— Pedro Facon, coronacommissaris

De regels zijn in alle landen verschillend en veranderen constant  

De regels zijn in de meeste landen verschillend en veranderen constant, waarschuwt coronacommissaris Pedro Facon bij de Inspecteur op Radio 2: “Op vakantie gaan deze zomer betekent huiswerk doen en studeren, het is behoorlijk ingewikkeld. We doen er alles aan om die info zo snel mogelijk aan te passen.” Al die info vind je op de website van diplomatie.belgium en reopen.europa 

Dat het ingewikkeld is merkt de Inspecteur ook aan de massa vragen van luisteraars die binnenkomen: 

  • Isabelle Havenith uit Diksmuide wil samen met haar man na twee jaar eindelijk zijn familie in Turkije weer gaan bezoeken. De reis zal per auto verlopen. We rijden door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië, Macedonië en Griekenland. Stijn Van Thielen stelt een gelijkaardige vraag: “Half augustus vertrekken mijn partner en ik voor een Roadtrip door Polen. Op de heenweg plannen we drie nachten Berlijn.” “Dat is heel vervelend want de regels zijn in alle landen verschillend,” zegt Pedro Facon, dus bereid je grondig voor.    
  • Guido Uyttebroeck uit Kessel-Lo gaat op reis naar Zwitserland, maar dat land hoort niet bij de Europese Unie. Welke regels zijn er daar?  Pedro Facon stelt gerust: “in Zwitserland kun je ook het Europese coronacertificaat gebruiken vanaf 1 juli. Datzelfde systeem wordt ook gebruikt in Noorwegen of ministaatjes zoals Vaticaanstad of Andorra.“  
  • Ook veel vragen over reizen buiten Europa. Emmy Condé wil bijvoorbeeld naar Tunesië. Hoe zit het met reizen buiten Europa? Pedo Facon is formeel: “we raden af om buiten de EU te reizen omwille van allerlei redenen: ze staan minder ver in de vaccinatiecampagne, er circuleren veel coronavarianten, en niet overal is de zorg even goed”  

Tenslotte doet Pedro Facon nog een oproep om voorzichtig te blijven: “geniet er vooral van, maar hou de preventieve maatregelen in de gaten en probeer je verstand te gebruiken.“    

Onze collega's van VRT Nieuws hebben de reisvoorwaarden en regels van 15 Europese landen op een rijtje gezet: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet