
de inspecteur
Informeer je goed voor je een dure waterontharder installeert: "Vaak is het niet nodig"
wo 14 okt. - 6:00

"De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden. Dat cijfer geeft aan hoeveel calcium (kalk) en magnesium er in het water aanwezig is. Dat zijn twee mineralen die ons lichaam nodig heeft en die van nature in het water aanwezig zijn. Hard water is dus perfect drinkwater." Dat vertelt Kathleen De Schepper van De Watergroep en AquaFlanders bij De Inspecteur.
Drinkwater is in sommige streken hard en elders zacht
De mineralen calcium en magnesium zitten van nature in ons drinkwater. Hoe hard je kraanwater is, hangt dus af van de herkomst van het water. De bron kan oppervlaktewater of grondwater zijn. Oppervlaktewater zet doorgaans weinig kalk af. Bij grondwater is het de ondergrond die bepaalt hoe hard het water is.
In het zuiden van Limburg is het water bijvoorbeeld van nature hard omdat het opgepompt wordt uit een kalkrijke ondergrond. In het noorden van Limburg is het grondwater van nature zacht.
Op de websites van de watermaatschappijen kan je zelf opzoeken hoe hard het water is dat bij jou uit de kraan komt. Naargelang je regio zit je bij De Watergroep, Farys, water-link, Pidpa, IWVA of AGSO. Vanaf 30 Franse graden spreken we over hard water. Onder de 15 Franse graden is het zacht water. Alles daartussen is middelhard.
Op de kaart
Zoek de hardheid van je water op via de website van jouw watermaatschappij

kaart aquaflanders
Hard water is niet ongezond
Kraanwater is sowieso perfect drinkwater, het wordt op zestig kwaliteitsnormen gecontroleerd. En hard water is zeker niet ongezond. Integendeel. Ons lichaam heeft kalk en magnesium nodig. Voor flessenwater is de aanwezigheid van kalk en magnesium zelfs een verkoopargument.
De componenten die water hard maken, zijn dus goed voor ons lichaam. Het probleem is dat hard water kalkafzetting veroorzaakt. Het is om die kalkafzetting tegen te gaan dat mensen soms overwegen om een waterontharder te installeren.
Hard water veroorzaakt kalkafzetting
Als je het kraanwater verwarmt, vooral boven 55 à 60 graden, dan krijg je kalkafzetting. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij douches of warmwaterkranen. Die kalkafzetting kan leiden tot verstopping van je kranen of douchekoppen.
In toestellen waar je warm water gebruikt zoals wasmachines, vaatwasmachines of bij waterkokers en koffiezetapparaten kan dat leiden tot een verlies van energierendement. Bij boilers leidt het tot een hoger energiegebruik.
Maar het is niet omdat je water hard is, dat je per se een waterontharder moet installeren. Je kan kalkafzetting ook op een andere manier bestrijden. Hier vind je alvast de tips van De Inspecteur.
Centrale onthardingsinstallaties zijn milieuvriendelijker dan de particuliere ontharders, waarbij er zout water wordt geloosd in de riolering.
Watermaatschappijen installeren ook onthardingsinstallaties
"Er zijn bij ons, bij De Watergroep, al een tiental onthardingsinstallaties en er komen er in de toekomst nog een tiental bij. Farys heeft dit voorjaar in Oostende een ontziltingsinstallatie in dienst genomen die zacht water levert," aldus Kathleen De Schepper.
De grote centrale installaties die de watermaatschappijen installeren zijn milieuvriendelijker dan de particuliere ontharders. Bij die laatsten wordt er namelijk zout water geloosd in de riolering. In de grote korrelreactoren zitten kleine zandkorrels waar de kalk zich op vastzet. En die met kalk aangegroeide zandkorrels worden daarna gebruikt voor nuttige toepassingen in de bouw. Ze worden dus niet zomaar geloosd.
Een centrale onthardingsinstallatie mag nooit lager ontharden dan 15 Franse graden. Dat is zo wettelijk bepaald.
Een dure particuliere waterontharder is niet altijd nuttig
Installeer niet zomaar een waterontharder als je vindt dat er te veel kalkafzetting is op je keukentoestellen of kranen. Lees in de plaats daarvan eerst deze aanbevelingen:
- Kijk eerst op de website van je drinkwaterbedrijf hoe hard je water is.
- Informeer ook of er in jouw regio onthardingsinstallaties gepland zijn.
- Een ontharder is niet nuttig als het water dat uit je kraan komt al zacht is.
- Voor hard water kan een ontharder nuttig zijn
- Kalkafzetting kan je ook op een andere manier bestrijden
Let ook op met waterontharders als je en zoutarm dieet moet volgen. De meeste ontharders vervangen calcium en magnesium door natrium. Hierdoor kan het water ongeschikt worden als drinkwater voor mensen die een zoutarm of zoutloos dieet moeten volgen. Als je dan toch een waterontharder laat installeren zorg je er dan best voor dat je in je keuken een aftappunt hebt met niet onthard water of dat je de ontharding enkel toepast op het warmwatercircuit.
Als je ervoor kiest om een waterontharder te laten installeren werk dan zeker met een erkende installateur, zodat dit volgens de regels van de kunst gebeurt en laat het toestel elk jaar onderhouden door die vakman, dat is belangrijk.
Op de website van AquaFlanders vind je meer info over waterhardheid