Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Spits

Kat of bal kwijt? Vanaf 1 september mag je gewoon de tuin van de buren binnen om te gaan zoeken

di 24 aug. - 9:51

Per ongeluk de bal overgetrapt in de tuin van de buren? Of is de kat weer eens gaan lopen? Vanaf 1 september mag je gewoon zelf de tuin van je buren binnen om te gaan zoeken. De nieuwe regel past binnen een bredere hervorming van het goederenrecht. Ook wie verbouwt, mag voortaan een stelling zetten bij de buren als dat nodig is. En ook wandelaars mogen vanaf 1 september over onbebouwde privépercelen wandelen.

Het goederenrecht werd hervormd omdat er wat onduidelijk was over de huidige regels. Professor Vincent Sagaert (KU Leuven) werkte mee aan de hervorming.  Het gaat over situaties waarbij per ongeluk goederen of dieren op iemand anders eigendom terecht zijn gekomen. Dan heb je het recht om die op dat eigendom te gaan zoeken, legt hij uit bij Radio 1.

"Je moet wel eerst aanbellen bij de buren en het vragen, maar als die weigert of niet thuis is, mag je in principe toch de tuin binnengaan. Wel enkel om je bal of dier te gaan zoeken, niet om er andere dingen mee te nemen, want dan heet dat gewoon diefstal", aldus Sagaert.

Privépercelen & ladderrecht

Door de hervorming van het goederenrecht wordt het vanaf 1 september ook mogelijk om over privépercelen te wandelen. Tenminste als die niet bebouwd of bewerkt zijn, legt Sagaert uit. Als er een bordje bij staat dat de toegang verboden is of als de percelen omheind zijn, mag je er niet over. 

"Ook het zogeheten ladderrecht wordt uitgebreid. Tot nu toe was het zo dat je, als je beplantingen of gebouwen moest onderhouden of herstellen, mocht passeren langs het perceel van de buren als dat nodig was. Dat wordt nu uitgebreid tot bouwwerken", aldus Sagaert. 

In principe kan je dus bij verbouwingen een stelling of ladder zetten op de oprit van de buren om aan je gevel te kunnen. Maar je buren kunnen zich er wel tegen verzetten als ze een goede motivatie hebben, bijvoorbeeld als ze dat stukje grond zelf nodig hebben voor bouwwerken, of als je eigenlijk via je eigen perceel ook aan de verbouwing kan. "Het is ook een tijdelijk recht, en bovendien kunnen de buren een schadevergoeding vragen voor de hinder", benadrukt Sagaert.

In de praktijk?

Volgens Sagaert komt de nieuwe hervorming niet in het vaarwater van het recht op eigendom en het recht op privacy. "Uiteraard kunnen derden geen gebruik maken van eigendommen. Het gaat om situaties waarbij een bal echt per ongeluk bij de buren terecht is gekomen, legt Sagaert uit. "Voor het betreden van percelen door wandelaars gaat het om percelen die niet omheind zijn, en waarbij een eigenaar geen gebruik maakt van zijn perceel. Dan kan men zich niet verzetten tegen het feit dat een derde daar op niet-hinderlijke wijze gebruik van maakt", aldus de professor goederenrecht. "Het gaat om de kleinste inmenging, niet meer dan dat", besluit Sagaert. "Als er schendingen van privacy voorkomen, dan gaat men dat recht te buiten."

Maar wat dan met mensen die een bal gaan halen in de tuin van de buren, maar daar bijvoorbeeld gebeten worden door hun hond? Wie is dan aansprakelijk? "In principe zijn baasjes altijd verantwoordelijk voor hun dieren. Maar als je de hond gaat provoceren en uitdaagt, dan kan dat vervallen".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet