Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Radio 2-rechter Jan Nolf over stijgende cijfers van burenruzies: "Er is een groot verschil tussen je burgerplicht doen en ‘klikken’ bij de politie"

di 27 apr. - 16:02

Burenruzies in Vlaanderen boomen. Het aantal meldingen van burenruzies was nog nooit zo hoog sinds Corona. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Netwerk Burenbemiddeling. Onze Radio 2-rechter, ex-vrederechter Jan Nolf, geeft uitleg in ‘Spits’.

In Antwerpen, waar ze een dienst burenbemiddeling hebben, is er een toename sinds corona van 20%. In Vlaams-Brabant, waar er ook een provinciaal netwerk burenbemiddeling is, zag men het aantal klachten meer dan verdubbelen, van 98 naar 224. Dat is een sterke toename: “Het goede is dat er een dienst is om de burenruzies bij te houden. Er zijn weinig cijfers die verbeteren met corona, natuurlijk. Het is een moeilijke tijd voor iedereen, waarbij er een sfeer van wantrouwen en onzekerheid rond alles hangt. Niemand weet wat er gaat gebeuren en iedereen vraagt het zich af.”

Onze ergernissen nemen dus toe: “De algemene nervositeit en vooral dat wantrouwen speelt nu een rol: heeft de overheid het wel goed voor met ons? Ze maken het ons zo moeilijk? Maar ook de moedeloosheid speelt mee: wat mag ik nog doen? Ik mag niets meer doen. En ik vrees dat bepaalde mensen dat eerst binnenshuis afreageren. De sfeer binnenshuis is dus helemaal gebroken. En de volgende bliksemafleider is de buurman.”

Klikken bij de politie

Nu heb je regelmatig buren die bijvoorbeeld naar de politie bellen om te zeggen dat er een coronafeestje aan de gang is omdat er te veel lawaai is. Men gebruikt corona een beetje als excuus om de buren te pesten: “Er is een groot verschil tussen je burgerplicht doen en ‘klikken’ bij de politie. Je kan best heiliger zijn dan de paus, maar dat maakt van jezelf geen politieman of -vrouw. Zo verpest je de sfeer en we hebben eigenlijk dringend nood aan een positieve boodschap, want we gaan er samen moeten uit geraken. Als er echt een manifeste overtreding is, is dat puur strafrechtelijk. Je moet dat melden, daar kunnen we inkomen. Maar een beetje verdraagzaamheid en begrip is wel nodig.”

Met klikkenverpest je de sfeer en we hebben dringend nood aan een positieve boodschap.

— ex-vrederechter Jan Nolf

De sfeer tussen buren zit vaak verkeerd om oude zaken: “Soms gaan burenruzies over van de ene generatie op de andere. Ze blijven een soort van gramschap overdragen op mekaar. Op de duur zit je met een klaagmuur.”

“Zwaai eens uitbundig”

Ex-vrederechter Jan Nolf geeft tips over hoe je de sfeer met je buren kan verbeteren: “Kijk eerst in je eigen hart: hoe goed ken je die mensen? In coronatijden is dat sowieso al heel moeilijk, want we lopen met onze mondmaskers aan. Ik heb mijn eigen buren nog nooit zonder mondmasker gezien. Oogcontact is ontzettend belangrijk, want als je enkel de ogen hebt, verandert dit de communicatie. Ik raad dus iedereen aan om te zwaaien naar je buren, zelfs met je beide handen. Echt uitbundig zwaaien! Je gaat de sfeer tussen de buren zo kantelen.”

Radio 2-luisteraar Valerie zit ook met een vervelend probleem, liet ze weten in de app: “Omdat ik nu vaker thuis ben, hoor ik de buren ook vaker de liefde bedrijven. En het is niet zomaar seks volgens mij. Het is tantra seks, denk ik, want dat duurt uren. Ook mijn kinderen horen het. Hoe moet ik hen dat uitleggen? Het begint mij zelf ook te ergeren. Of beter nog... hoe los ik dit op?”

Mensen wonen dicht op elkaar en zijn nu meer thuis. Ze horen dus ook meer: “In de zomer heb je meer en meer zo’n klachten, want we leven meer met open ramen. Tijdens corona moeten we onze ruimtes ook nog extra verluchten. Maar hoe kan je dit oplossen? Liefde overwint alles… (lacht)”

Jan Nolf

Jan Nolf

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet