
de madammen
Keukenklassieker: tomaat-garnaal
In de keuken
di 26 mei - 8:48
Een klassieker van formaat: tomaat-garnaal!

Dit heb je nodig
- 300 gram grijze garnalen (ongepeld)
- 2 vleestomaten
- Paar takjes bieslook
- Peper en zout
- 1 eierdooier
- ½ el mosterd
- 1 tl water
- 1tl dragon azijn
- 100 ml arachide olie
- 500 g loskokende aardappels ( bintjes)
- Optioneel: partje citroen
Aan de slag
- Pel de garnalen. Gooi de pel zeker niet weg, maar doe ze in een zakje en stop ze in de vriezer. Ze vormen een heerlijke basis voor bijvoorbeeld een vissaus.
- Neem een pot met kokend water en een pot met ijswater.
- Snijd een klein kruisje bovenaan in de tomaat en dompel ze 10 seconden onder in kokend water. Leg ze direct daarna in het ijswater. Pel de tomaat.
- Haal het vruchtvlees uit de tomaten.
- Kruid de binnenkant van de tomaat met een snuifje zout en zet de tomaten omgekeerd op een velletje keukenpapier. Ongeveer 15 minuten. Op die manier kan het overtollige water er uit halen en proef je de pure tomaat. Zet de tomaten niet in de koelkast maar laat ze altijd eerst even op kamertemperatuur komen.
- Maak de mayonaise. Doe de dooier in een maatbeker samen met het water, de azijn en de mosterd. Mix en voeg stelselmatig de olie toe. Kruid met peper en zout.
- Verhit het frietvet op 140 graden.
- Schil de aardappelen (je kan ze ook ongeschild klaarmaken) en snijd ze in frietjes.
- Bak de frieten, maar laat ze nog niet kleuren. Laat ze goed uitleggen en leg ze in een ovenschaal bedekt met keukenpapier. Laat afkoelen in de koelkast
- Zet de temperatuur op 180 graden en bak de frietjes krokant. Kruid met zout.
- Meng de mayonaise onder de garnalen en voeg wat fijngesneden bieslook toe. Kruid met peper.
- Serveer met een schijfje citroen en eventueel een frisse salade.