Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Koerdische Leuvenaars: "Internationale gemeenschap verraadt ons"

di 15 okt. - 2:55

Al meer dan een week is de strijd tussen Turkije en de Koerden in het noorden van Syrië bezig. Ook veel mensen in Vlaams-Brabant maken zich grote zorgen over het conflict, want in het Leuvense woont een grote Koerdische gemeenschap. Barin Aldur is een Koerdische uit Herent die in het begin van de jaren 90 naar België verhuisde.
© Foto: Radio 2 / Hezni (links) en Barin (rechts), twee Koerdische Leuvenaars

Veel Koerden in Leuven

In Leuven wonen een honderdtal Koerdische families afkomstig uit Turkije, Syrië, Irak en Iran. De meeste families zijn in het begin van de jaren negentig door verschillende conflicten naar België gevlucht. “In Leuven kennen alle Koerden elkaar. We zoeken elkaar vaak op voor trouwfeesten of andere feesten”, zegt Barin. Haar familie komt oorspronkelijk uit Turks Koerdistan, dicht bij de grens met Syrië. “Mijn familie werd in 1900 verbannen van Turkije naar Syrië. In 1957 konden ze terugkomen naar Turkije. Daarom heb ik nu nog familie in Syrië én Turkije.” Haar neef Hezni vult aan: “Mijn familie woont in Syrië. Mijn ouders, broer en zus wonen er nu nog." Hezni woonde tot voor kort nog in het gebied waar de oorlog nu volop woedt.

“Het is verraad”

Voor Barin en de andere Leuvense Koerden komt de Turkse aanval hard aan. De Koerdische gemeenschap organiseerde al een manifestatie door Leuven, maar veel meer kunnen ze niet doen. “Je wacht gewoon af tot iemand “stop” zegt. Er zijn te veel mensen die op de vlucht slaan of gedood worden", zucht Barin. De passieve reactie van de internationale gemeenschap op de Turkse inval komt voor de Koerdische gemeenschap hard aan. Ze voelen zich in de steek gelaten. “Het is verraad,” zegt Barin. “We hebben meegevochten tegen IS en hebben heel veel opgeofferd. Veel mensen zijn gestorven en nu worden we in de steek gelaten door heel veel andere landen.”

Amper nieuws van familie

Barin en Hezni kunnen hun familie moeilijk bereiken. Het mobiele internet in Syrië ligt plat en er is geen elektriciteit. “Op dit moment hebben we bijna geen nieuws. Heel af en toe kunnen we ze eens kort bellen,” vertelt Barin. Voor hen is het bang afwachten hoe de situatie voor hun familie verder zal evolueren.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet