Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Let op voor deze valstrik onderweg naar je bestemming: “Mijn schoonouders zijn 5.000 euro kwijt”

consument

vr 5 aug. - 9:21

Martine en Roger uit het Limburgse Lanaken worden onderweg naar hun vakantiebestemming bestolen op een snelwegparking. Hun schoondochter wil graag vertellen wat ze hebben meegemaakt, maar niet onder hun echte naam, want de slachtoffers schamen zich. Toch willen ze iedereen waarschuwen met dit verhaal, in de hoop dat het anderen niet overkomt. De politie waarschuwt voor méér soortgelijke trucs, ook op parkings bij ons.
Tankstation langs de Spaanse wegen
© Canva

“Al jaren gaan mijn schoonouders naar Catalonië in Spanje. Ze verblijven er vier weken op een camping, de rest van het jaar stallen ze ook hun caravan daar in de buurt,” zo vertelt de schoondochter van Martine en Roger aan Radio2. “Vorige week vertrokken ze opnieuw met de auto voor die jaarlijkse vakantie, maar net over de grens aan de eerste autosnelwegparking in Spanje gaat het fout.”

“Mijn schoonvader zit achter het stuur te wachten terwijl mijn schoonmoeder naar het toilet is. Er komt een man op de ruit tikken die duidelijk maakt met grote gebaren dat er iets aan de hand is. Mijn schoonvader vertrouwt het niet, maar omdat de man blijft aandringen, zet hij het raam op een kiertje.” De man blijft volhouden dat er iets mis is met de koffer van de auto van de schoonouders en dat Roger moet gaan kijken. Als hij de auto ontgrendelt, wordt Roger uit de auto gesleurd. Dan duikt een tweede dader op die aan de passagierskant de handtas meepikt en verdwijnt.”

Veel cash geld

De schoonouders, een koppel zeventigers, hebben helaas een groot bedrag cash op zak. “Ze durfden het ons eerst niet te vertellen, maar ze hadden 5.000 euro mee. Dat geld dient onder meer om de camping en de stalplaats te betalen. Dat moet blijkbaar cash, en verder nemen ze altijd te veel mee voor mocht er onverwacht iets fout gaan,” zo zegt de schoondochter. Uiteraard hebben ze daar nu veel spijt van. Ze willen hun vakantie meteen afbreken, maar hun familie heeft hen geld gestort en hen kunnen overtuigen hun vakantie verder te zetten.

“Het is veel geld en uiteraard hebben we onze schoonouders nu gezegd dat ze met hun bankkaart moeten werken, maar toch willen we met dit verhaal naar buiten komen om anderen te waarschuwen, zeker nu zo veel mensen met de auto op reis zijn in plaats van met het vliegtuig", zegt de schoondochter.

Dief steelt handtas
© Canva

Dief steelt handtas

Allerlei trucjes

“De Catalaanse politie vertelt ons dat er op de snelwegparkings vanaf Frankrijk verschillende vermoedelijk Oost-Europese bendes actief zijn die op die manier aan de slag gaan. Vooral de eerste parking over de grens zou daar ook om bekend staan,” zegt de familie nog. “Ze gebruiken allerlei trucjes om toeristen af te leiden en spullen uit de auto te stelen. We hopen dat andere Belgen nu meer op hun hoede zijn als ze worden aangesproken op een parking.”

De handtas is kort daarna teruggevonden, zonder het geld uiteraard, maar wel nog met alle andere bezittingen zoals de identiteits- en bankkaarten en ook de typische fotootjes van de kinderen en kleinkinderen. Een kleine troost uiteraard.

Politie: “Het gebeurt ook bij ons”

Ook bij ons gebruiken dieven soortgelijke praktijken, zegt de federale wegpolitie, niet alleen langs de snelweg, ook op parkings van winkels. Ze gebruiken uiteraard allerlei scenario’s. Het is belangrijk om het patroon dat ze gebruiken te herkennen. Ze leiden je aandacht af door bijvoorbeeld te wijzen op een probleem met je koffer, zo creëren ze onrust en in die omstandigheden slaan ze toe. De politie is blij dat het verhaal van Martine en Roger anderen kan helpen nog meer op te letten.

Meer tips?

De politie geeft 6 tips om diefstal op de autosnelweg en de parking te vermijden.

Klik hier om ze te lezen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet