Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Politie geeft 6 tips om dieven op autosnelweg te snel af te zijn: "Er bestaat ook valstrik over autopech"

consument

za 6 aug. - 0:20

Onderweg naar hun vakantiebestemming in Catalonië worden Roger en Martine uit Lanaken bestolen. De dader heeft hen op een snelwegparking weten te overtuigen dat er iets mis is aan de koffer van de auto. Als de auto ontgrendeld wordt, trekken de daders Roger uit de auto en wordt de handtas van Martine meegenomen met daarin 5.000 euro cash geld. Ook bij ons gebruiken dieven soortgelijke praktijken, zegt de federale wegpolitie.  
man kijkt verdrietig in auto
© canva

“De voorbije jaren was er onder meer een bende actief in Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant waarbij de oplichters deden alsof ze autopech hadden,” weet Gerry Peeters van de federale wegpolitie. De daders hielden dan voorbijgangers tegen met de vraag om te helpen, maar die werden dan uiteindelijk bestolen. Ook bij mensen die zo goed waren om zelf hulp aan te bieden.”

Het gebeurt ook op parkings van grote winkels. Oplichters brengen dan bijvoorbeeld een plasje water of olie aan onder een geparkeerde auto. Als de eigenaars dan terugkomen, wijzen ze hen op een probleem en bieden ze hulp aan, maar in realiteit stelen ze kostbare zaken uit de auto.

Corrupte agenten

Ook valse blauwe zwaailichten of valse politie-uniformen worden gebruikt om mensen tegen te houden op parkings of langs de weg. Het gaat zelfs zo ver dat de zogenaamde politieagenten voorstellen om het probleem in der minne op te lossen en de slachtoffers een geldsom laten betalen. “Ze spelen dus plots de rol van ‘corrupte’ politiemedewerkers", weet Gerry Peeters van de federale wegpolitie.

Tips die jou kunnen helpen

Vaak gebeurt het allemaal erg snel, toch geeft de politie een aantal tips wat je kan doen als dit jou ooit overkomt.

  • Die oplichters gebruiken vaak hetzelfde patroon. Ze leiden je aandacht af, creëren onrust en slaan dan toe. Niet zo gemakkelijk om dat patroon te herkennen, als je er bijvoorbeeld al een lange rit hebt opzitten bijvoorbeeld. Blijf dus op je hoede als er plots iets onverwachts gebeurt tijdens een rit.

 

  • Uiteraard heb je beter niet te veel cash geld op zak. Als je toch geld vervoert, stop het dan niet weg in een handtas of een portefeuille, maar eerder op een onverwachte plek in je auto of je bagage. En is het een groot bedrag, dan kan je het beter opsplitsen en het geld op meerdere plaatsen wegstoppen.

 

  • Als je om hulp wordt gevraagd en je zit alleen in de auto, ontgrendel de deuren dan niet en neem meteen contact op met de hulpdiensten. In Europa kan je zowat overal het nummer 112 bellen. Als het oplichters zijn, zullen ze op die manier snel weer vertrekken.

 

  • Als je met twee in de auto zit en je beslist toch uit te stappen, neem dan wat afstand van elkaar. Vaak ga je automatisch naast elkaar staan omdat jullie zich dan sterker voelen, maar je bent net kwetsbaarder. Als de daders plots zouden willen uithalen, sta je beter verspreid, best nog in een driehoek. Dan ben je samen meer bedreigend voor die dader.

 

  • Uiteraard moet je ook nooit geld voorschieten aan iemand die hulp vraagt en jou belooft dat geld achteraf terug te geven. Dat zijn uiteraard maar praatjes. 

 

  • Als je twijfelt of je wordt tegengehouden door een echte politieman, kan je vragen dat die agent zich kan legitimeren met een officiële dienstkaart van de politie. Elke échte politiemedewerker zal daar nooit een probleem van maken. Van elk land vind je online voorbeelden van hoe zo’n dienstkaart eruit ziet. Je kan misschien niet altijd nagaan of het om een echte kaart gaat, maar je maakt het een oplichter wel moeilijker.

Trauma achteraf

Martine en Roger, de Limburgse slachtoffers die hun verhaal aan radio2 verteld hebben onder een andere naam, hebben het erg moeilijk met wat hen overkomen is. Zeker het geweld bij de overval is lastig te verwerken. “Dat kan vaak een hele tijd nazinderen en ook al begrijpen we dat deze mensen schaamte voelen, toch moeten ze blijven beseffen dat zij de slachtoffers zijn in dit verhaal. Ook al was het misschien onverstandig om zo veel cash geld mee te nemen, dan nog is het ongeoorloofd wat hen overkomen is. Het is goed dat ze dit verhaal willen delen om zo anderen te waarschuwen,” zegt Gerry Peeters. 

Lees hier het verhaal van Martine en Roger

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet