Leuven reikt eerste elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken uit
wo 22 jan. - 3:02
Bart Francken, directeur van de dienst Binnenlandse Zaken bij de Federale Overheid kreeg vandaag zijn gloednieuwe identiteitskaart, mét vingerafdrukken. De nieuwe elektronische identiteitskaart is iets blauwer en net wat lichter van kleur. De pasfoto zit nu aan de linkerkant en de leesbare chip verhuisde naar de achterkant van de kaart. De laatste cijfers van het rijksregisternummer zijn nu ook geperforeerd in de kaart. Voor het nieuwe identiteitsbewijs moet je twee vingerafdrukken laten lezen. Die komen op een tweede, beveiligde chip op de kaart terecht. De vingerafdrukken kan je niet zien, en zijn ook niet zichtbaar als je de kaart in een kaartlezer steekt.
Lookalike-fraude tegengaan
"Dankzij die vingerafdrukken kunnen we lookalike-fraude tegengaan", zegt Bart Francken. "Mensen stelen steeds vaker identiteitsdocumenten van personen waar ze op lijken. Documenten namaken is al een tijdje veel moeilijker dan vroeger. Nu er vingerafdrukken op de chip staan, kan je die kaart niet meer zomaar doorgeven aan een andere persoon. Iemands identiteit stelen wordt dus opnieuw minder makkelijk."
Geen inbreuk op privacy
De vingerafdrukken worden niet opgeslagen in een databank, laat Francken weten. "Mensen vinden het ook niet erg om hun vingerafdruk te laten lezen, dus ik denk niet dat ze het als een inbreuk op hun privacy zien."
Sinds 2013 zijn vingerafdrukken verplicht op de reispas, een document dat je voornamelijk nodig hebt om buiten Europa te reizen. Sinds het gebruik van vingerafdrukken op de reispas is er een duidelijke daling in fraude met dat document. Dat de vingerafdrukken nu ook verplicht zijn op de identiteitskaart, is een richtlijn van het Europees parlement.