Leuvens studiebureau stelt telraam voor als alternatief voor slimme camera in Bierbeek
wo 7 aug. - 1:43
"Een telraam is een kleine microcomputer met een camera dat eigenlijk niet groter is dan een stapeltje kaarten", vertelt Kris Vanherle Van Transport & Mobility Leuven. "Dat telraam moet je aan het raam hangen en daarmee tel je het passerend verkeer. Zo een toestel kost ongeveer 75 euro, maar dan moet je hem zelf nog helemaal in elkaar steken. Als je hem gebruiksklaar wil kopen dan kost hij ongeveer 90 euro.
Veel voordelen
Volgens Vanherle biedt het telraam heel wat voordelen: "Het telraam is heel goedkoop waardoor particulieren de verkeerstelling helemaal zelf kunnen doen op een professionele manier. Doordat een telraam zo goedkoop is, kan je ook op meer locaties zo een telraam plaatsen. Hierdoor kan je eigenlijk een volledige wijk in kaart brengen in plaats van louter de hoofdassen. Bovendien kan je een telraam gewoon laten hangen en dat blijft continu doortellen. De telcampagnes met die telslangen kunnen daarentegen maar voor een korte periode of enkele weken gebruikt worden. Daarnaast kan het telraam ook fietsers en voetgangers tellen en dat kunnen telslangen in principe niet tenzij je er een ander toestel aan toevoegt."
Objectieve methode
"Dit toestel biedt volgens ons de kansen om de discussie te objectiveren", zegt Vanherle. "Met dit toestel kan je elke straat die gevoelig is aan sluipverkeer in kaart brengen. Je kan dan op een objectieve manier analyseren welke straat veel of weinig problemen heeft."
Microcomputers in opmars
"In maart zijn we begonnen met 100 proefopstellingen in Kessel-Lo en dat is goed verlopen. Ondertussen zijn ook andere gemeentes ermee aan de slag gegaan, zoals in Aarschot en Schaarbeek."