Limburgse bakkers vieren 100-jarig jubileum in Hasselt
ma 7 okt. - 0:00
Het honderdjarige bestaan van de bakkersbond werd uitgebreid gevierd. Maandagmorgen verzamelden heel wat bakkers in het hotel Holiday Inn in Hasselt voor een ontbijt. Daarna trokken ze door de Hasseltse straten en volgden nog een misviering, een receptie en rondleiding in het Jenevermuseum. Op maandagavond sluiten ze de festiviteiten af met een diner. "Honderd jaar vieren maak je maar één keer in je leven mee hé", zegt Peter Nulens van Lekker Limburgs.
Europees streekproduct
De Limburgse bakkers willen van de Limburgse vlaai een Europees streekproduct maken. Ze zijn daar al drie jaar mee bezig, maar op het einde van 2019 kan de aanvraag eindelijk officieel ingediend worden, zowel in Belgisch- als in Nederlands-Limburg. Om die erkenning te krijgen moet aan bepaalde criteria worden voldaan. "Een van de criteria is dat alles wat op de taart ligt, meegebakken moet worden", vertelt Nulens. "Vlaai met slagroom of crème au beurre is dus geen Limburgse vlaai. Ik heb onlangs een taart met gebakken aardbeien bedacht. Dat is dus ook een Limburgse vlaai." Normaal gezien krijgt de Limburgse vlaai in 2020 een beschermde geografische aanduiding.