Man uit Heusden, bij Gent, krijgt (onterecht) honderden haatberichten na viraal fietser-truckerfilmpje
do 12 dec. - 9:06
Carl Maegerman uit Heusden bij Gent is het slachtoffer geworden van fake news. Hij werd ten onrechte aangewezen als de 'onverdraagzame' fietser uit een filmpje dat al een week de ronde doet op het internet. Sindsdien kreeg hij honderden haatberichten over zich heen. In het filmpje zie je een fietser die zich behoorlijk kwaad maakt op een vrachtwagenchauffeur omdat die geen plaats wil maken voor de fietser. Beide rijden op een smalle weg en moeten elkaar kruisen. De fietser houdt de vrachtwagen staande en eist dat die in de onverharde berm rijdt zodat hij als fietser een meter de ruimte heeft om te passeren. Dat is volgens de fietser zijn recht. Opvallend: de feiten speelden zich af in Limburg en Carl woont in Oost-Vlaanderen.
Fietser verdedigd op Facebook
Heel wat mensen vinden dat de fietser te ver gaat, maar Carl had op Facebook de verdediging van de man op zich genomen. " Ik vond het onterecht dat die mens zoveel shit naar zijn hoofd kreeg en dan heb ik een reactie geplaatst ter verdediging van de fiester", vertelt Carl. Hij vond dat mensen te snel waren met oordelen omdat alleen de ruzie tussen de fietser en de vrachtwagenchauffeur gefilmd werd. Wat eraan vooraf ging werd niet gefilmd, dus weten we niet waarom die fietser zo kwaad werd, vindt Carl. "Misschien reed die vrachtwagen wel te snel en is die fietser hevig geschrokken". Die verdediging moet een gebruiker van Facebook in het verkeerde keelgat zijn geschoten want even later werd de profielfoto van Carl gebruikt om hem aan te duiden als de fietser uit het filmpje, hoewel die feiten zich in Limburg afspeelden en Carl in Oost-Vlaanderen woont.
Hek van de dam: overspoeld met haatberichten
Eens het valse bericht gelanceerd werd, was er geen stoppen meer aan. Carl kreeg via Facebook en Messenger honderden haatberichten en valse vriendschapsverzoeken. Ook zijn dochters werden lastiggevallen. Zij kregen berichten dat hun vader verkozen was tot lul van het jaar en andere ongein. Het werd zo erg dat Carl zijn account op Facebook stopzette, hoewel hij als leerkracht ICT zelf les geeft over sociale media. "Ik heb gewoon alles moeten verwijderen, want het was niet meer te stoppen. Ik heb nu echt aan den lijve ondervonden wat fake news is en wat dat kan teweegbrengen. Dat is een vuurtje, men steekt dat aan, men ruikt precies bloed, en het is vertrokken".
Asociale media
Carl was als lesgever al een koele minnaar van sociale media, maar deze ervaring heeft hem helemaal doen afkeren van het medium. "Ik ben nu weg van Facebook en mij zien ze daar niet meer terug, ook al maakt dat het lesgeven misschien moeilijker". Hij was eerst nog van plan om een anoniem account aan te maken onder de naam 'Pipo de Clown', met een bloemetje als profielfoto, maar dat aanvaardt Facebook niet.