
radio2 wijs
Margriet Hermans over het nut van diëten: "Ik volgde ooit een bananendieet. Na een maand kon ik geen banaan meer zien"
zo 23 jan. - 11:21

Elk pondje gaat door het mondje
Het laatste dieet dat Margriet uitprobeerde, was het intermittent fasting-dieet. Daarbij eet je in blokken: 18 uur lang eet je niets en de resterende 6 uur eet je wel. “Dat lukte wel eventjes hoor, zeker tijdens de lockdowns. Je mag dan toch niet buiten. Maar eens ik mijn werk weer oppakte, dan lag mijn dieet daar weer,” vertelt Margriet. “Ik geloof vooral in het veranderen van je eetgewoontes en niet zo zeer in het diëten op zich, omdat die vaak niet vol te houden zijn op lange termijn.”
Zo doen de Radio 2-luisteraars het
Ook luisteraar Dirk uit Hasselt gelooft niet in diëten. Hij heeft zijn eetstijl aangepast en is daardoor 16 kilogram lichter geworden. “Ik eet 1 bord en ik eet vooral traag. Dan merk je na een week dat je vanzelf minder in je mond steekt. Je maag wordt kleiner. En ik eet ook niet meer voor de tv.”
Yvette uit Antwerpen verloor enkele jaren geleden 12 kilogram met de hulp van Infraligne. “Ik ging twee keer per week oefeningen doen in zo’n infraroodcabine waarin je goed zweet. En ik kreeg ook een aangepast voedingsschema. Elke dag noteerde ik wat ik at. Dat was best goed vol te houden, ook omdat ik veel complimentjes kreeg.” Maar toen ging Yvette met pensioen en brak de pandemie uit en herviel ze in enkele slechte gewoontes.
Elk pondje gaat door het mondje
Hugo uit Sint-Niklaas raakt verschillende producten niet meer aan. “Geen brood, geen alcohol en geen aardappelen meer voor mij. Ik eet ook maar telkens één bord en schep niet bij op. Elk pondje gaat door het mondje. En daarnaast probeer ik elke dag aan mijn 10.000 stappen te komen,” zegt hij. En ook Margriet heeft zich voorgenomen opnieuw meer te bewegen. “Ik heb me terug ingeschreven bij een lokale fitnesszaak. En wat Hugo zegt over brood, dat volg ik wel. Dat probeer ik op restaurant ook altijd te laten liggen."
Een andere levensstijl
Volgens Margriet komt het erop aan om je niet te verliezen in een nieuwe dieethype maar om kritisch te kijken naar je eetgewoontes. “Ik weet dat ik elk dieet met goede moed begon, maar dat ze me op den duur telkens begonnen te frustreren. Ik was bang om honger te hebben, waardoor ik me uiteindelijk toch weer op eten stortte. Ik geef de mensen nu de raad om niet te wachten tot ze razende honger hebben. Dan heb je geen discipline meer en vlieg je er te snel in. Eet op tijd, tot je voldaan bent. En combineer die aanpak met een fysieke inspanning. Daardoor wordt je hongergevoel ook afgeremd.”
En moeten we ook niet toegeven dat we te veel verwend zijn op het vlak van eten? “Ja zeker,” vindt Margriet. “We zijn het gewoon om alles op elk moment van het jaar te kunnen eten. Vroeger aten ze bepaalde producten enkel in bepaalde seizoenen, daar moeten we terug naar toe. We zijn te goed gewoon tegenwoordig.”
Margriet heeft mijn leven veranderd
Margriet onderging ooit een maagoperatie. “Ik was in paniek naar de dokter gestapt omdat ik op een bepaald moment 138 kilogram woog,” vertelt ze. “De dokter raadde mij toen een maagverkleining aan en daar heb ik toch even over moeten nadenken. Wilde ik zo’n drastische ingreep wel? Maar ik ben nog altijd blij dat ik dat gedaan heb. Sommigen vonden mij wel een lafaard. Dat gij niet het karakter hebt om te diëten? Ze moesten eens weten, dacht ik toen, hoeveel karakter ik al getoond heb! Ach, mensen hebben snel een oordeel klaar.”
Maar voor luisteraar Jan uit Middelkerke is Margriet altijd een inspiratiebron geweest. Hij stuurde een berichtje speciaal voor haar waarin hij zei dat hij zich getroost voelde als hij haar vroeger zag op tv. “Margriet liet mij zien dat je niet beschaamd of schuchter moet zijn omdat je dik bent. Ik ben door haar geworden wie ik wilde zijn. 120 kilogram lichter. Dank je Margriet, je hebt mijn jeugd en mijn leven veranderd.”