Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Meditatiecoach Stijn Heymans over mediteren: “Vergelijk het met lopen of gewichtheffen. Ook je hersenen kan je trainen”

aha

consument

wo 21 sep. - 0:36

Mediteren is populairder dan ooit. De voordelen ervan zijn wetenschappelijk aangetoond en intussen algemeen bekend: het verbetert de werking van je geheugen, het haalt je stressniveau naar beneden, je kan je beter focussen, het kan depressie verlichten, angst verminderen enzovoort. En toch zijn er nog veel vooroordelen. Meditatiecoach Stijn Heymans haalde ze één voor één onderuit bij Karolien Debecker in Wijs.
Stijn Heymans in de studio
© Radio2

Stijn Heymans begint zijn dag steevast op dezelfde manier. “Ik ga in de zetel zitten, sluit mijn ogen, doe een korte ademhalingsoefening en daarna wacht ik.” Op wat dan? “Op een gong die afgaat. Dat is het signaal dat ik aan mijn dag kan beginnen.”

Die dagelijkse ochtendmeditatie is broodnodig want Stijn omschrijft zichzelf als een energiek man. “Ik denk bij het opstaan al aan project vijf dat pas in de namiddag plaatsvindt. Als ik niet mediteer en mijn dag rustig en bewust start, dan heb ik mijn kruit al verschoten tegen 10u. Ik kan beter doseren als ik op voorhand mediteer. Mijn ochtendmeditatie brengt balans.

Ook luisteraar Pieter-Jan mediteert om rust te vinden in de hectiek. “Ik werk als verpleegkundige en heb vaak zware shiften. Als ik voel dat het niet gaat, dan sta ik stil langs mijn medicatiekar en doe ik een korte meditatieoefening. Daardoor wordt mijn ademhaling rustiger en gaat mijn hartslag naar beneden.”

Mediteren betekent niet dat je aan niets mag denken.

— Meditatiecoach Stijn Heymans

Wat is mediteren?

Radio2-luisteraar Carine uit Turnhout heeft zo haar twijfels. “Stilzitten en ademen, dat klinkt als tijdverlies. Ik ben ook te onrustig om aan niets te denken.”

Maar dat misverstand helpt Stijn meteen uit de wereld: “Mediteren betekent niet stilzitten en aan niets denken. Onze hersenen zijn niet gemaakt om aan niets te denken. Mediteren betekent dat jij kiest aan welke gedachte je aandacht schenkt en aan welke niet. Je leert beter met je dag om te gaan omdat jij kiest welke indrukken je toelaat. Meditatie is daarom ook iets wat je doet voor je in de hectiek terechtkomt. Je anticipeert op wat gaat komen.”

Je hersenen trainen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld 60.000 gedachten heeft per dag. 90% daarvan zijn dezelfde als de dag ervoor. En 80% is negatief. Het is dus een behoorlijke opgave om die de baas te kunnen.

Stijn: “Ik worstelde in het begin ook hoor want het is heel moeilijk om bij jezelf te blijven. Je begeeft je op onbekend terrein. Vergelijk het met het leren van een nieuwe sport. De eerste weken zijn uitdagend, je hebt spierpijn, je weet niet of je vooruitgang boekt. Met mediteren is dat net hetzelfde. Je traint je hersenen en dat geeft dezelfde perikelen. Het komt erop aan om vol te houden.”

Voordelen

Stijn moet je niet meer overtuigen van het nut van mediteren. En ook luisteraar Luc uit Meise weet uit eigen ervaring hoe groot de impact kan zijn. Luc is al 30 jaar pijnpatiënt en probeerde zowat elke medicatie die er voor handen is. “Maar niets dat mij zo goed helpt als meditatie. Ik heb het geleerd in het ziekenhuis. Ik visualiseer dat ik de pijn overstijg. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik adem rustiger en daardoor blijft de pijn beheersbaar.” Je kan het hele gesprek met Luc hier beluisteren.

Stijn Heymans: “Weet je, vaak proberen mensen meditatie als laatste redmiddel. Dat zijn dan ook de mensen die zeggen dat ze er veel eerder mee hadden moeten beginnen. Je leert je minder zorgen maken over zaken die er op dit moment minder toe doen. Daardoor ga je minder energie verliezen. Ik zie geen enkele reden waarom je het niet zou doen.

Meer informatie over Stijn Heymans vind je hier.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet