Spits
Minister Ben Weyts geeft antwoorden op jouw vragen over de opening van de scholen
ma 17 aug. - 3:23
Juf Wendy Eker vraagt zich af of en wanneer de beloofde kinderverzorgster per school komt. In coronatijden zijn extra handen zeker welkom.
“Er is alvast goedgekeurd dat er dit jaar ruimte is voor extra handen in de klas. Vanaf september komt dit in orde. Dit zal wel beperkt zijn. Op niveau van de scholengemeenschap is dat anderhalve persoon equivalent. Dat is een opstapje en ik hoop dat we dat kunnen gaan uitbreiden.”
Luisteraar Michel vraagt zich af wat er gebeurt met oudere leerkrachten of leerkrachten die samenwonen met een risicopatiënt.
“Ik snap de bezorgdheden die er bestaan. We hebben een draaiboek waarin we definiëren wie de risicogroepen zijn. Het belangrijkste is dat je met de huisarts contact hebt. Wanneer er een probleem zou zijn, zorgt de huisarts ervoor dat je een attest krijgt en vrijgesteld wordt.”
Juf Karin vertrekt met haar klas op sportklassen in België de laatste week van september. Gaat dit door, denk je?
“Dat is afhankelijk of het gaat over secundair of lager onderwijs. Ik ben erin geslaagd na lang onderhandelen met virologen om toch in heel Vlaanderen alle scholen te kunnen laten starten in code geel. Ik heb daar bepaalde toegevingen moeten voor doen. Eén van de toegevingen was dat we de uitstappen in secundair onderwijs moeten uitstellen. Het is een onnodig risico, aangezien adolescenten zelf in een risicogroep zitten. Voor het basisonderwijs blijft dat wel mogelijk.”
Luisteraar Sonia, mama van een hoger onderwijsstudent, vraagt zich af of ze een tweede kot moet huren voor haar jongste dochter. Het kot van haar oudste dochter is de laatste maanden niet gebruikt door corona.
“We starten in het hoger onderwijs ook in code geel. Enkel in steden of gemeenten waar geschakeld wordt naar code oranje zal les gegeven worden onder de voorwaarden die we hebben opgenomen in het draaiboek voor code oranje.”
Een luisteraar vraagt zich af of het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs het snel weer doet. Ook dat was een groot probleem.
“Je moet dat georganiseerd krijgen, want voor de verkeersstromen zijn er andere, meer strikte veiligheidsmaatregelen. We hebben met De Lijn samengezeten en er zullen meer bussen komen. We proberen ze wat op te splitsen. Ik heb dus meer buschauffeurs nodig, maar ook meer busbegeleiders. Je moet altijd iemand op de bus hebben die zorgt dat alles in goede banen geleid wordt. Die personen zijn we nog aan het zoeken.”
Luisteraar Rita vraagt zich af of gepensioneerden niet kunnen bijspringen op scholen, met behoud van het pensioen.
“Er zijn vandaag al heel wat (groot)ouders die helpen in het lokale basisonderwijs. Voor het secundair onderwijs is dat een te groot risico. 'Onessentiele derden' laten we niet toe op school. Dat geldt ook voor (groot)ouders. Als het gaat over lager onderwijs blijft de mogelijkheid wel bestaan. Vanzelfsprekend gaat iedere school op dit moment niet hun deuren wijd opengooien. Je moet ook vaststellen wat echt nodig is en wat een voordeel is voor de kinderen.”