Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Neuroloog Steven Laureys: “Hoe beter je slaapt, hoe groter de kans dat je je droom vergeet"

wo 18 mei - 0:27

Ken je het vervelende gevoel dat je wakker wordt en je je droom niet meer kan herinneren? Je bent niet alleen. Neuroloog Steven Laureys schreef er ‘Het no-nonsense slaapboek over’ en legt het uit bij 'De Madammen'.
© Pexels

Waarom dromen we? 

“Er zijn drie grote redenen waarom we dromen. De eerste heeft te maken met het ontwikkelen van een nieuwe motorische vaardigheid. Als je leert skateboarden bijvoorbeeld gebeurt er heel wat in je brein. Vanaf het moment dat je gaat slapen, licht het hele netwerk op. In die mate zelfs dat je het de volgende dag goed gaat doen op je skateboard. De eerste reden is dus gelinkt aan het geheugen waarbij alle connecties zich stabiliseren.”

“Daarnaast wordt het steeds duidelijker dat er een link is met onze emotionele stabiliteit. We worden prikkelbaar, angstig en depressief als we niet slapen en geen droomslaap hebben. Dat kan leiden tot een negatieve spiraal, want stress maakt het nog moeilijker om te slapen.”

“Ten slotte is er de interactie tussen het onbewuste en het bewuste brein. Dat geeft je een unieke neurochemische mix tijdens je droomslaap. Je brein zit dan vol met veel neurotransmitters die het surrealistisch maken en dat is goed voor je creativiteit.”

We vergeten 98 procent van onze dromen.

— Neuroloog Steven Laureys

Dromen vergeten

“Veel mensen zeggen dat ze niet dromen, maar dat is niet het geval. Vaak kunnen we ons onze dromen niet meer herinneren, enkel echt uitzonderlijke dromen blijven soms hangen. Maar liefst 98 procent vergeten we, de helft ervan zelfs al in de eerste vijf minuten tijdens het ontwaken. Hoe beter je slaapt, hoe groter de kans dat je je droom vergeet. Als je 's nachts licht slaapt en wakker wordt tijdens de droomfase, is de kans groter dat je die kan onthouden.”

Hoe meer aandacht je geeft aan je dromen, hoe meer je die dromen herinnert.

— Neuroloog Steven Laureys

Lucide dromen

“Tijdens lucide dromen besef je dat je droomt en beslis je zelf wat je doet in die droom. Je kan kiezen welke richting je uitgaat, of je de deur opent, of je zelfs gaat vliegen of je naar links gaat, naar rechts, of je de deur opent. Wat er nadien verder gebeurt, heb je dan weer niet onder controle. Het is een fascinerend fenomeen dat vooral voorkomt bij jonge vrouwen.”

Hou een droomdagboek bij waarin je je dromen opschrijft.

— Neuroloog Steven Laureys

Dromen trainen

“Je kan je dromen trainen, raar maar waar. Ik raad je aan om een droomdagboek naast je bed te leggen. Als je ’s ochtends of ’s nachts ontwaakt en je herinnert je je droom nog, schrijf je dat onmiddellijk neer in het boek. Door je dromen altijd bij te houden en te noteren, ga je na een tijd zelfs meer dromen."

"Er bestaan ook allerlei snufjes om je droomslaap te bevorderen. Zo is er een hoofdband die je oogbewegingen detecteert. Die herkent dat je in een droomslaap bent om vervolgens een geluid of lichtflits aan te schieten. Die signalen merk je op waardoor je bewust wordt dat je aan het dromen bent. Je moet kunnen aanleren om te beseffen dat je aan het dromen bent. Eens je dat kan, ben je vertrokken voor prachtige avonturen!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet