Spits
NMBS lanceert nieuwe app om drukte op de trein te controleren
wo 9 sep. - 3:58

In de de app krijg je vier kleurcode’s te zien:
- Groen: vrije zitplaatsen
- Geel: weinig zitplaatsen
- Oranje: staanplaatsen
- Rood: trein volzet
Maar hoe worden die code’s precies bepaald? "We starten met de gegevens die we kennen", legt Dimitri Temmerman van NMBS uit. "Hoe druk dat het gewoonlijk op die trein is. Tijdens de reis gaat de treinbegeleider in realtime op zijn of haar smartphone die info updaten. Als het plots drukker is dan aangegeven staat in de app, kan de treinbegeleider ingrijpen en die info aanpassen. Dat zal altijd een schatting zijn." De app houdt geen rekening met plaatsen in eerste klasse. "Het blijft de verantwoordelijkheid van de treinbegeleider om de zitplaatsen in eerste klasse open te stellen voor iedereen."
Helft van het aantal reizigers van voor de coronacrisis
Met de app wilt de NMBS een goede spreiding van de reizigers verder aansporen. Maar het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan om een latere trein te nemen wanneer je op tijd op je werk moet zijn. "We blijven vragen aan de reizigers om, indien mogelijk, de piekuren te vermijden. Op dit moment zitten we ook nog lang niet aan het aantal reizigers van voor de coronacrisis. We zitten nu ongeveer aan de helft. De trein nemen is op dit moment echt nog wel veilig. Er is meestal wel voldoende plaats. Maar het is altijd een goed idee om de drukte op voorhand even te controleren via onze nieuwe app."
"De inschatting van de drukte blijft een collectieve verantwoordelijkheid van de NMBS én de reizigers. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de treinen rijden met een maximale samenstelling. We laten de treinen op dit moment ook rijden volgens het gewone aanbod, ook al zijn er minder reizigers. Maar het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om de drukte te controleren via die nieuwe app. Als we samenwerken, zullen we daarin slagen."
De app downloaden op je telefoon? Op de website van de NMBS vind je alle informatie.