Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Oplossing voor ouders zonder kinderopvang: "100 noodopvangplaatsen beschikbaar"

do 14 mei - 0:07

Wat als je weer aan het werk moet en geen opvang hebt voor je kinderen? Kan je dan alsnog terecht bij een kinderopvang? Kind & Gezin helpt je op weg.

Steeds meer ouders moeten weer buitenshuis gaan werken. Maar dat zorgt voor problemen bij gezinnen waar de kinderen normaal worden opgevangen door de grootouders. Want die mogen voorlopig nog niet instaan voor de opvang van baby's en peuters. Op korte termijn een plek in een crèche vinden is voor veel ouders niet eenvoudig. Maar volgens Kind & Gezin zijn er oplossingen.

Thuisgemeente is aanspreekpunt

"Voor ouders die voorheen nog nooit beroep hebben moeten doen op een crèche is het inderdaad niet makkelijk om nu plots een plekje te krijgen", zegt Nele Wouters van Kind&Gezin. "Daarom raden we aan om contact op te nemen met je lokaal loket kinderopvang." In 90% van de Vlaamse steden en gemeenten is er zo'n loket. "Daar hebben ze een goed overzicht van alle opvangmogelijkheden binnen de gemeente en kunnen ze snel contact leggen tussen ouder en kinderopvang." 

Kind & Gezin vraagt wel wat geduld van ouders. "Het loket kinderopvang probeert snel een goede oplossing te vinden, maar er zal zeker gekeken worden naar hoe dringend de nood is Er zal met andere woorden rekening gehouden met de noden van de ouders, maar ook met de beschikbaarheid van de crèches. "We kunnen niet garanderen dat er voor elk kind een perfecte oplossing zal komen. Maar we kunnen wel proberen."

Er zijn in Vlaanderen ook 100 noodplaatsen in de kinderopvang. Deze zijn er om plotse en dringende opvangvragen op te vangen. "Er kan eventueel gekeken worden of deze noodplaatsen gebruikt kunnen worden."

Het lokaal loket kinderopvang is het eerste aanspreekpunt. Zij kennen het aanbod van opvangmogelijkheden het best.

— Nele Wouters, Kind & Gezin

Consulent kan ook helpen

Als ouders liever geen beroep doen op het loket kinderopvang of er geen loket aanwezig is in de gemeente, dan kunnen ze nog altijd terecht bij hun lokale afdeling van Kind & Gezin. "In elk consultatiebureau is ook een relatiebeheerder aanwezig. Deze kan ook in dialoog gaan met de ouders en de kinderopvanginitiatieven." 

"Ouders kunnen uiteraard ook zelf contact opnemen met een kinderdagverblijf in hun buurt om te zien of er nog een plekje vrij is. Maar dan moet je uiteraard zelf veel rondbellen en dat kan veel tijd kosten." Je vindt alle contactgegevens op de website van Kind & Gezin

Contactbubbels respecteren

Intussen blijft de kans op besmetting met coronavirus bestaan. Daarom wordt gevraagd om zoveel mogelijk binnen eenzelfde contactbubbel te blijven. Maar als je dan plots een nieuw kind in een bestaande contactbubbel in een crèche komt, kan dat de kans op besmetting vergroten. "Idealiter blijft die contactbubbel inderdaad beperkt tot dezelfde kinderen in de crèche. Maar als dat ideale scenario niet mogelijk is, is er wel een plan B: per contactbubbel maximaal één nieuw kindje."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet