
de madammen
Opvoed-expert Ilse De Block over de impact van ruziemaken op je kinderen: "Kinderen gaan zich vaak schuldig voelen"
do 27 mei - 2:16

Je hoeft het niet altijd eens te zijn
Volgens Ilse De Block hoort ruziemaken erbij: “Een ouder is ook maar een mens en ruziemaken hoort erbij. Soms begrijp je elkaar niet helemaal en dat kan dan leiden tot een ruzie of een conflict. Als ouder hoef je het niet altijd eens te zijn met elkaar. Als er geen ruzie is, maar wel spanningen vangt een kind dat ook op. De manier waarop je ruziemaakt, is heel belangrijk. Kinderen kunnen omgaan met ouders die eens roepen tegen elkaar, als het daarna weer goed is. Het is nooit leuk wanneer er spanning in de lucht hangt. Niet als volwassene en zeker niet als kind. Want voor kinderen zijn hun ouders hun veilige haven."
Andere aanpak
"Als je merkt dat je veel ruzie hebt en dat je het met elkaar niet kunt vinden, bespreek dan eens met je partner hoe jullie het anders kunnen aanpakken. Kijk ook naar hoe je kinderen zich hierbij voelen en hoe zij reageren. Als je merkt dat je dochter zich voortdurend opsluit in haar kamer, ga eens kijken en vraag of alles oké is en stel haar gerust."
Kinderen zijn heel loyaal aan hun beide ouders en hebben een verlangen naar 'het gewone gezin'.
Hoop
Hopen dat het terug goedkomt tussen ouders die uit elkaar zijn, is niet ongewoon voor kinderen: “We merken bij jonge kinderen en pubers dat ze hopen dat hun ouders terug samenkomen. Het ene kind is daar meer mee bezig dan het andere. Kinderen zijn heel loyaal aan hun beide ouders en hebben een verlangen naar ‘het gewone gezin’, die veilige haven. Want die veilige haven waren zij voor de scheiding voor hen."
Stel je kinderen gerust dat de ruzie niet over hen gaat. Want kinderen gaan zich vaak schuldig voelen.
Bijleggen
“Het is belangrijk dat je na een ruzie het ook bijlegt in het bijzijn van je kinderen. Maar het moet oprecht zijn en als het nog niet kan, stel je kinderen dan gerust dat de ruzie niet over hen gaat. Kinderen gaan zich vaak schuldig voelen. Ze gaan conclusies trekken die vaak niet kloppen zoals: ‘Het ligt aan mij, want ik was daarnet vervelend en nu hebben mama en papa ruzie.’ Wees ook eerlijk tegen hen wanneer het nog niet opgelost is, zeg dan dat je je best doet en dat jullie erover gaan praten. Want kinderen leren daar heel veel uit. Ze leren dat zowel zij als de andere in een ruzie iets kunnen veranderen en dat je zo samen tot een oplossing kan komen."