Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo help je je kind met liefdesverdriet: Nina Mouton geeft tips aan Siska Schoeters

di 23 mrt. - 10:35

Herinner jij je nog je eerste verliefdheid? Dat is een bijzonder gevoel, vaak gepaard met pijn en verwarring. Siska Schoeters heeft een tienerzoon die thuiskwam en zei: "Ik denk dat ik verliefd ben.” Siska Schoeters heeft het er over met Nina Mouton, klinisch psycholoog.

“Ik wil dat echt goed aanpakken, omdat ik wil dat hij het gevoel heeft dat hij daarmee terecht kan bij mij", aldus Siska Schoeters. "Dus belde ik mijn goede vriendin Nina Mouton even op. Want zij weet hoe je aan ‘mild ouderschap’ moet doen.”

Nina Mouton geeft concrete tips: “Zeg niet te veel, maar stel veel vragen. Als je begint te zeggen en te vertellen, kan het zijn dat je (per ongeluk) een waardeoordeel velt: “Oh, goed dat je verliefd bent!” of “Ben je daar nog niet te jong voor?” Je kan vragen stellen: hoe voel je je? Wat vind je leuk aan verliefd zijn? Wat vind je lastig? Zo breng je het gesprek op gang met je tiener die een heel nieuw gevoel ervaart. Je verbindt met hem of haar en exploreert samen die verliefdheid.”

Je kan vragen stellen: hoe voel je je? Wat vind je leuk aan verliefd zijn? Zo breng je het gesprek op gang met je tiener die een heel nieuw gevoel ervaart.

— Nina Mouton

Het kan altijd zijn dat je tiener achterblijft met een teleurstelling. Ook dat zijn geen makkelijke momenten. Maar Nina Mouton heeft het antwoord: "Als we ons kind willen troosten, is de grootste valkuil dat we beginnen ontkennen in plaats van te erkennen. We beginnen ‘oneliners’ te zeggen: 'Oh het is toch niet zo erg dat zij ook niet verliefd is op u!',  'Je bent nog zo jong', 'Je gaat de ware nog wel tegenkomen', 'Er zwemmen toch genoeg vissen in de zee', … Wat is er belangrijk? Dat we het verdriet dat zij voelen erkennen, dat we daar woorden aangeven. We laten het verdriet bestaan. Hij mag daar om huilen, hij mag daar verdrietig om zijn. Zo ervaart hij ook dat dat het leven is. En je kan verliefd worden, en je kan teleurgesteld worden, en je mag gevoelens hierrond hebben …  En dat zullen er veel zijn. Begeleid hem hier dus maar goed in.

Privacy van je kind

Siska Schoeters vertelde eerder al over het onderwerp op Radio 1. "Maar wat als hij nu nog méér verdrietig is door het feit dat zijn moeder eigenlijk zijn privacy niet heeft gerespecteerd? Hoe kan ik dat dan beter oplossen?"

“Je kan hier als mama heel veel uit leren”, vertelt Nina Mouton. "Je kan je excuseren, niet gewoon een sorry, maar een sorry met: 'Amai, dat moet voor u lastig geweest zijn, dat plots je privéverhaal op de radio kwam en dat al je vriendjes dit gehoord hebben. Sorry! Wat kan ik doen om dit goed te maken?' Je kan ook vragen hoe je dat de volgende keer kunt aanpakken, want je bent wel een publiek figuur. Het is normaal dat je dingen vertelt over je privéleven. Je kan dus vragen: 'Je wordt nu groter. Hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden?' De volgende keer kan je hier met hem over spreken en op voorhand overleggen of je dat doet of niet doet. En respecteer zijn grenzen hierin. Wil hij het niet? Dan doe je het niet. Foto’s op Instagram van je kinderen posten, is een beetje hetzelfde. Sommige kinderen willen dat niet en dan moet je dat respecteren.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet