Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Oud-vrederechter: "Meer miserie in de maatschappij maar blijft schitterend beroep"

wo 2 okt. - 10:35

De vrederechter van Herzele-Zottegem, Dirk Souffriau, gaat met pensioen en blikt met gemengde gevoelens terug op een carrière 33 jaar. Souffriau merkte als geen ander de veranderingen in de maatschappij. "Ondanks de zware onderwerpen blijft het een prachtig ambt."
Vredrechter Dirk Souffriau
© Foto: Radio 2

33 jaar nadat Dirk Souffriau begon als vrederechter in het kanton Herzele-Zottegem, gaat hij met pensioen. Hij blikt terug op zijn carrière en de veranderingen in de maatschappij. Stijgende armoede, drugs bij jongeren en verkiezingen organiseren, de vrederechter doet het allemaal.

Drie koningsparen

In de zittingszaal staan twee balies voor de advocaten en enkele rijen banken voor het publiek. Vooraan zit de vrederechter onder het toeziend oog van de koning en de koningin. "Toen ik benoemd werd, hing er nog een foto van Boudewijn en Fabiola. Zij werden opgevolgd door Albert en Paola, en nu zit ik hier met Philip en Mathilde, dat zijn al drie koningsparen in 33 jaar tijd", wijst vrederechter Souffriau aan.

Afscheidsfeestje

De laatste zitting was er eentje om te onthouden, zegt een fiere Souffriau: "Plots kwamen hier een hele reeks advocaten, notarissen en deurwaarders binnen om een laatste blijk van eer te geven. En over de middag hebben we het gevierd met een lekker stukje taart."

Mijn toga is van het jaar '75 en het is nog altijd dezelfde

— Vredrechter Dirk Souffriau

De rechter van de armoede

Wij staan het dichtst bij de maatschappij zegt Souffriau: "Vrederechters ervaren waar het in de maatschappij verkeerd loopt, er is heel veel armoede onder de mensen. Mensen die hun huishuur, elektrische of medische rekeningen niet kunnen betalen."

Die armoede zag Souffriau vaak tijdens huisbezoeken: "Dan kwam ik op een plaats waar de huurschade moest vastgesteld worden, de huurder was al vertrokken maar de hele inboedel stond er nog. Het was er op de grond zo vuil dat ik mijn voeten niet omhoog kreeg. En dat is de realiteit bij velen, ook bij gezinnen met kleine kinderen."

Psychische schade door drugs

Vrederechters beslissen ook over gedwongen opnames in de psychiatrie, de zogenaamde collocaties. "Aangezien er in Velzeke een gesloten psychiatrische instelling is, kreeg ik heel veel collocaties voor mijn rekening. Gemiddeld 120 per jaar." Die gedwongen opnames waren zware, maar belangrijke gevallen voor Souffriau: "Je ziet de mensen in hun grootste kwetsbaarheid, toch probeerde ik hen perspectief te geven ook al wisten ze dat ze onder dwang werden opgenomen."

Iets wat Souffriau merkt doorheen de jaren zijn de gevaren van drugs: "Ik zie veel jonge mensen met psychische problemen zoals psychoses of paranoia als gevolg van drugs. Mijn ervaring is dat drugs enorm veel schade aanricht bij jonge mensen."

Ik ga niet rouwen om de kwade mailtjes die ik kreeg tijdens de verkiezingen

— Vredrechter Dirk Souffriau

19 verkiezingen

Ook de verkiezingen zijn een taak van de vrederechter, een taak die Souffriau niet zal missen: "Ik moet mensen oproepen om de stem- en telbureaus op te vullen, en dat wordt de laatste jaren moeilijker. Mensen denken dat ik hen persoonlijk iets wil aandoen en reageren vaak beledigend en arrogant. Dat ik daarvan afscheid moet nemen, vind ik niet erg."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet