Pascale Naessens over sobanoedels
za 5 okt. - 9:30

Pascale Naessens houdt van de oosterse keuken en van de Japanse in het bijzonder. Ze laat ons kennismaken met een variant van de alom bekende noedel: sobanoedels. Die worden gemaakt van boekweit en zitten vol eiwitten. Je kan ze een beetje vergelijken met spaghetti, maar dan kruidiger en met een nootachtige smaak. Doordat de sobanoedels van boekweitmeel gemaakt worden, zijn ze glutenvrij en dus ideaal voor mensen met een glutenallergie.
Sobanoedels met avocadopuree | Pascale Naessens
Dit heb je nodig (2 personen)
- 180 gram sobanoedels
- 1 avocado
- handvol verse bieslook
- 1 teentje knoflook
- sap van 1 limoen
- snuifje fleur de sel
- 4 lenteuitjes
Aan de slag!
Kook 180 gram sobanoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Haal het vruchtvlees uit de avocado en mix dat met een handvol versnipperde verse bieslook, 1 fijn gesneden teentje knoflook, het sap van 1 limoen en een snuifje fleur de sel.
Snij 4 lenteuitjes in fijne schijfjes en verdeel deze over de sobanoedels en de avocadopuree.
Gemarineerde zalm met sobanoedels | Jeroen Meus

Dit heb je nodig (2 personen)
- 200 gram zalmfilets
- 2,5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- ½ eetlepel sesamolie
- 1,5 bolletje wasabi
- 1,5 eetlepel yuzu (of limoensap)
- 100 gram sobanoedels
- ¼ daikon
- ¼ komkommer
- ½ bussel lente-uitje
- ½ eetlepel opgelegde gember
- scheutje rijstazijn
- sesamolie
Aan de slag!
Verwijder het vel van de zalmfilet en snijd de vis in repen en dan in blokjes. Doe de vis in een kom en sprenkel er sojasaus over. Voeg er bruine suiker, sesamolie, wasabi en yuzu aan toe en roer goed om.Laat de zalm marineren in de koelkast.
Breng water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de verpakking. Schil de daikon en snijd hem met de mandoline of rasp in dunne plakken. Snijd de plakken vervolgens in heel fijne reepjes (julienne). Leg de daikonjulienne in het ijswater. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd hem in heel fijne reepjes. Leg de komkommerjulienne ook in het ijswater. Snij ook de lente-uitjes fijn. Meng een flinke scheut zoete sojasaus met opgelegde gember, een klein beetje van het vocht van de opgelegde gember, een toefje wasabi, wat yuzu of limoensap, een scheutje rijstazijn en wat sesamolie. Haal de groenten uit het ijswater en laat ze even uitlekken op een schone keukenhanddoek. Meng de groenten met de sobanoedels en roer er een deel van de vinaigrette door.
Verdeel de noedels met groenten over borden en leg er stukjes gemarineerde zalm bij. Geef er wat extra vinaigrette bij.