Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Paula Sémer: "Oudere mensen zien een psycholoog of psychiater als iets voor 'de zottekes' maar dat is niet zo"

ma 22 mrt. - 0:21

De Vlaamse Ouderenraad komt met een actie om kopzorgen bij ouderen bespreekbaar te maken. Tv-icoon Paula Sémer (95) besloot haar schouders onder de campagne 'Kopzorgen Verdienen Zorg' te zetten. Eén op de vijf 60+'ers kan bij niemand terecht om te praten over angsten of zorgen. "Ook ik heb op tijd en stond kopzorgen, terwijl ik niets heb om over te klagen. Het is menselijk en dat taboe moet doorbroken worden", zegt Paula.

Iedereen heeft het tijdens deze pandemie wel al eens lastig gehad, zowel de jeugd als de oudere bevolking. Praten helpt, eens goed doorzagen tegen een vriend of vriendin kan al enorm helpen. De jongere generatie neemt de stap al veel sneller om hulp te zoeken bij een psycholoog terwijl dat bij ouderen toch nog een hoge drempel blijkt te zijn. De Vlaamse Ouderenraad wil daar verandering in brengen en neemt Paula Sémer mee onder de arm voor hun nieuwe campagne 'Kopzorgen Verdienen Zorg'. 

Goed omringd

Paula Sémer was jarenlang radio- en televisiepresentatrice. Zij is het boegbeeld van de campagne van de Vlaamse Ouderenraad. "Ik heb hulp aan huis en die mensen zijn van onschatbare waarde voor mij. Wandelen lukt voor mij niet zo goed meer, maar ik ben blij dat ik goed omringd ben. Ik merk zelf ook dat de nood om eens te praten bij oudere mensen zeer groot is want ook ik heb af en toe eens kopzorgen. Nu zeker, tijdens deze pandemie duurt alles zo lang. Daarnaast ben je als oudere aan je huis gekluisterd. Ik heb het geluk dat ik dichtbij een park woon dus eigenlijk ben ik een geprivilegieerde vrouw. Sommigen zitten al een jaar binnen de vier muren van hun huis."

Verlies

Ouderenpsychiater An Haekens zegt: "Er zijn veel oorzaken voor kopzorgen bij ouderen. Vooral de vormen van verlies waarmee ze te kampen krijgen: aan lichamelijke mogelijkheden, dierbaren, een partner, vriend of vriendin en in sommige gevallen zelfs een kind. Maar ook het verlies van status en pensionering is niet voor iedereen fijn, want sommigen kunnen hun nieuwe rol niet vinden. En dan is er ook nog financieel verlies. Veel ouderenpsychiaters zijn er nog niet om hen te helpen, maar er is toch een positieve evolutie over de jaren heen. Veel meer jonge mensen kiezen voor ouderenpsychiaterie omdat het besef van het belang komt om goed te zorgen voor ouderen met psychische problemen.

Ik krijghulp aan huis en die mensen zijn van onschatbare waarde voor mij.

— Paula Sémer

Taboe

"Er heerst zo'n groot taboe bij oudere mensen om hulp te zoeken", zegt Paula. "De drempel ligt voor oudere mensen bijzonder hoog want de woorden psycholoog en psychiater hebben een negatieve bijklank. Volksmensen zouden zeggen: 'Dat is voor de zottekes, ik heb geen hulp nodig.' Veel ouderen denken dat ze het zelf moeten doen en dat ze geen hulp nodig hebben. Er heerst een soort van schaamte om ervoor uit te komen dat het niet gaat. Ik ben zelf heel mijn leven zelfstandig geweest en ik heb altijd anderen geholpen. Nu en dan zelf om hulp vragen is een grote stap. Als ik met iets zit, vertel ik het tegen de thuisverpleging."

Kopzorgen.be

"Wil je graag ook eens praten met iemand?", zegt ouderenpsychiater An. "Via www.kopzorgen.be kan je je verhaal doen. Het is wel heel belangrijk dat mensen er zich bewust van worden dat het oké is om kopzorgen te hebben, het hangt gewoon af hoe je ermee omgaat, bespreek het met iemand of vraag om hulp. Je moet dit doen om erger te voorkomen zoals bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis, ook ter preventie is dit noodzakelijk. De cijfers stijgen en dat zie ik ook", vertelt An. "Voor ouderen die nog volledig zelfstandig alleen thuis wonen is er heel veel weggevallen. Zij hadden een vaste structuur in hun leven, bijvoorbeeld maandag eens wandelen, dinsdag naar de wekelijkse markt, woensdag op de kleinkinderen passen, ... Als dat allemaal wegvalt en daarbovenop nog eens geen sociaal contact, is de eenzaamheid groot. Je kan wel telefoneren maar dat is nooit hetzelfde."

Heb je zelf nood aan een gesprek? Bezoek de website www.kopzorgen.be of contacteer jouw huisarts. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet