Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Peter Van de Voorde:"Een overleden coronapatiënt kan nog tot drie dagen besmettelijk zijn"

wo 18 mrt. - 16:20

Door het coronavirus liggen er al bijna 500 mensen in het ziekenhuis en zijn er in België 14 patiënten overleden. Vijf van die overledenen zijn vervoerd door Peter Van de Voorde. Hij heeft een bedrijf dat het overbrengen van overledenen verzorgt voor begrafenisondernemers of politionele diensten. Ook bij hem dreigt er een tekort aan beschermingsmiddelen.

Drie dagen besmettelijk

“Ook in onze diensten zullen er snel tekorten komen om jezelf te beschermen", zegt Peter Van de Voorde. "Uiteraard is het logisch dat alle zorginstellingen, thuisverpleging, dokters, enz. nu als éérste bevoorraad worden. Alleen vrezen wij toch een tekort aan bescherming voor onze dienst. Het is erg gevaarlijk om in contact te komen met een overleden coronapatiënt. Algemeen kan je stellen dat zo'n overledene nog drie dagen lang besmettelijk kan zijn. Daar moeten we van de medici vanuit gaan.”

Ook bij ons slinkt de voorraad om ons te beschermen snel!

— Peter Van de Voorde

Beschermingskledij tekort

“Begrafenisondernemers en alle anderen in de uitvaartsector hebben nog een voorraad, maar op het terrein verneem ik dat die voorraad ook wel slinkt. Als je vele mensen uit voorzorg als besmet moet beschouwen, zonder dat hij of zij is getest, dan slinkt de voorraad snel", vertelt Peter. "In de meest ideale situatie, als je dat al zo kan zeggen, spreken we volgens een recente berekening over 7500 doden. Als je dit aantal hoort, dan denk ik dat ook wij in de problemen komen."

Onmenselijk

“Wij moeten voorzichtig zijn, maar het is vooral een groot drama voor de familie. Het zijn bijzonder moeilijke tijden. We moeten de richtlijnen strikt toepassen. De echtgenoot van een overleden coronapatiënt mag hem of haar niet meer zien, zelfs de kist mag niet open. Dat is bijna onmenselijk, daar zijn geen woorden voor. Onze diensten en begrafenisondernemers, alle medewerkers die familieleden helpen en begeleiden, doen er uiteraard alles aan om hen zo goed mogelijk bij te staan. Maar het is erg moeilijk.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet