radio2 middag in west-vlaanderen
Pizzeria uit Waregem behaalt Unesco-certificaat. "Ze zijn luchtig en goed verteerbaar"
vr 17 jan. - 9:03
Wie bij Pizza Pizz'Arti in Waregem een pizza marinara of margherita bestelt, eet een Unesco-gecertificeerde pizza. Vooral de smaak is anders. De pizza's zijn heel luchtig en licht verteerbaar. De Napolitaanse pizza kenmerkt zich ook door de baktijd, maximum 90 seconden in een oven van 430 graden. En de korst is plooibaar, je kan de pizza samenvouwen.
Dieter Degryse van Pizz'arti: "We hebben zelf Napels gecontacteerd. Zij hebben een afgevaardigde gestuurd die ons komen controleren is. We moesten pizzadeeg maken, van bloem tot deegbollen en twee pizza's uitrollen, de marinara en de margherita. Dat zijn de enige twee pizza's die effectief als Unesco-werelderfgoed erkend zijn. Zij komen die beoordelen en proeven. Eenmaal je door al die testen gepasseerd bent, krijgt je het certificaat."
Videobeelden
"Ze komen niet zomaar langs als je hen belt. Je moet eerst een video sturen waarin je heel het proces toont. Je bent verplicht om zoveel mogelijk ingrediënten uit Napels af te nemen. Het moeten 100% Italiaanse ingrediënten zijn en je bent verplicht om een vastgesteld recept te behouden. Je krijgt een hele waslijst met ingrediënten waar je je moet aan vasthouden. In België zijn we momenteel met drie die het certificaat hebben. Ik ben wel heel trots. Ik spreek zelf geen woord Italiaans en pas vier jaar geleden heb ik mijn eerste pizza ooit gemaakt."
Pizza Hawaï
Wat met de pizza Hawaï? Italianen huiveren ervan, maar die staat bij ons vaak op de kaart. Ook bij Pizz'arti. "Het is de derde best verkopende pizza. De Vlamingen lusten die nog altijd."