Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Politie Geraardsbergen Lierde waarschuwt voor vals 'filmgeld'

wo 13 nov. - 7:56

De politie van Geraardsbergen en Lierde heeft een vals biljet van twintig euro in handen gekregen dat gebruikt wordt in films en series. Ze waarschuwt iedereen in de zone om waakzaam te zijn. Op het eerste gezicht kan je moeilijk zien dat het om nepgeld gaat, maar als je goed kijkt wordt het toch duidelijk. Het staat er ook op gedrukt dat het geen legaal geld is maar 'movie money' dat gebruikt werd in een film.
© Foto: politie Geraardsbergen Lierde

De politie waarschuwt de inwoners van de regio Geraardsbergen en Lierde. Want er is een speciaal soort vals geld in omloop. Het gaat om 'movie money': nepgeld dat in films gebruikt werd. Het is vrij in de handel te krijgen, maar wordt dus blijkbaar op een frauduleuze manier gebruikt.

"this is not legal"

"Omdat het op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het om vals geld gaat, is de kans groot dat er wordt mee betaald", zegt Karolien De Turck van de politiezone Lierde-Geraardsbergen. "Toch kan je aan vier zaken zien dat het nepgeld is: het reflectie-hologram zou moeten bewegen, maar dat is niet het geval. Als je het aanraakt, voel je geen reliëf. Het staat duidelijk vermeld dat het geen echt geld is: "this is not legal, it is used for motion props only". En waar de handtekening moet staan van de gouverneur van de Europese Centrale Bank, staan ook nog eens de woorden: 'movie money'. Het gaat om geld dat dus echt gebruikt is in films, maar dat vrij te verkrijgen is in de handel. Daardoor konden fraudeurs ermee aan de slag gaan. We onderzoeken momenteel van waar het filmgeld komt."

Voorlopig gaat het om één biljet, maar omdat het vrij in de handel te krijgen is in pakketten, is het meer dan waarschijnlijk dat er meer zulke biljetten zijn. Je kan zo'n filmbiljet dus makkelijk in je portefeuille hebben zonder te weten.  

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet